Kakšna je bila razsežnost odmevne zmage proti Slovaški z 11 igralci iz lige NHL, ki so jo Slovenci povsem nadigrali, je bilo očitno po koncu tekme, na kateri je večina dvorane navijala za rise. Čeprav je za selektorja Matjaža Kopitarja slačilnica sveta stvar, v katero nikomur ne dovoli vstopa, je vidno srečen pokazal vodji slovenske delegacije Petri Majdič, da gre lahko fante pozdravit v garderobo. A nekdanja šampionka v teku na smučeh je potrpežljivo počakala, da je odgovoril na vsa novinarska vprašanja, šele nato je šla v njegovi družbi čestitat kapetanu Tomažu Razingerju in druščini.

Zmaga in dva poraza je izkupiček Slovenije po skupinskem delu turnirja. »Zmaga s Slovaško nam pomeni največ, a tudi ostalo ni bilo slabo. Najbolj boli, ko smo dve tekmi dejansko začeli z zaostankom 0:2, potem ko smo skušali preprečiti prav takšen scenarij. Napake se dogajajo tistim, katerim se ne bi smele. Najbolj sem vesel, da smo proti Slovaški resnično igrali dober hokej in končno nismo bili le všeč drugim, ampak smo tudi zmagali. Če želimo biti ekipa, ki stalno igra na največjih turnirjih, tekme ne smemo začeti tako mehko, kot smo jo proti ZDA. Ko smo začeli igrati normalno in vseh dvobojev niso dobivali Američani, je bila igra kar enakovredna. Poraz z 1:5 je kar znosen, zadovoljen pa s tem nisem,« je menil selektor Matjaž Kopitar.

Danes bo dal igralcem popolnoma prost dan, ker s treningom ne bi naredili nobenega velikega napredka. Prepričan je, da bo več koristi od počitka, masaž in terapij pri zdravnikih. V tekmi za uvrstitev v četrtfinale bi raje igral s kom drugim kot Avstrijo, ker se Slovenija s tem tekmecem zelo pogosto pomeri. A obenem je glede na kakovost vendarle tekmec po meri, da si prek Avstrije izborijo še kakšnega bolj uglednega nasprotnika. Slovenski selektor bolj malo spi, ker stalno analizira tekmece. »Ko gre dobro, je laže delati analize in potrebuješ bolj malo spanja,« je povedal selektor.

Anže Kopitar se je že včeraj zjutraj počutil slabo. Skušal je igrati, a je bilo očitno, da ne more, ker nima moči, zato je po drugi tretjini ostal v slačilnici in odšel na temeljit zdravniški pregled. »Težave z želodcem je imel že pred tekmo, zato so ga odpeljali na krvne teste in upamo, da bo na naslednji tekmi proti Avstriji že igral. Bil je brez moči in ga nismo želeli tako obremeniti, da bi predčasno končal to veliko tekmovanje, saj vemo, kaj pomeni za našo ekipo,« je končal Matjaž Kopitar. Njegov sin se počuti bolje, dobil je prašek za rehidracijo, naslednja dva dneva bo pod zdravniškim nadzorom.

Če je Anže Kopitar prvi zvezdnik, je številka dve njegov partner v napadu Jan Muršak, ki je na igrišču znal prevzeti odgovornost in se je s krila preselil na položaj centra. »S tistim, kar smo prikazali doslej, smo zadovoljni, za uvrstitev v četrtfinale bomo morali igrati še bolje. Najbolj si želim, da bi bili v popolni zasedbi, saj se je proti ZDA videlo, kako pomembna člena sta Kopitar in Kovačevič. Z Avstrijo se obeta zelo trd boj, imajo nekaj zelo učinkovitih napadalcev. Zmotno je meniti, da nas čaka najlažji možni tekmec. Tukaj ni lahke tekme. Avstrijci so tukaj premagali zelo kakovostno ekipo Norveške,« je menil Jan Muršak.

Avstrijci so zelo zadovoljni, ker se bodo pomerili s Slovenijo, ki so jo tukaj na tekmi za zaprtimi vrati že premagali s 4:1. Pri naših severnih sosedih so tedaj manjkali trije igralci iz lige NHL, pri Sloveniji najboljša centra Kopitar in Tičar.