Skupina Gorenje je po prvih ocenah uprave lani ustvarila 1,24 milijarde evrov prihodkov, kar je slaba dva odstotka manj kot leto prej, vendar kljub temu nekoliko nad pričakovanji. Zaradi slabitev naložbe v Cimos, Probanko in Merkur je Skupina Gorenje po prvih ocenah uprave lani ustvarila 25 milijonov evrov čiste izgube, medtem ko bi brez enkratnih dogodkov leto končali z nekaj manj kot tremi milijoni evrov dobička pred davki.

Za letošnje leto predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac napoveduje 12,1 milijona evrov čistega dobička, dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pa naj bi se zvišal za več kot 20 odstotkov in znašal okoli 94 milijonov evrov. Zaradi odprodaje programa notranje opreme ter selitve proizvodnje iz Švedske na Češko, v Velenje in srbski Valjevo Bobinac v letošnjem letu pričakuje okoli 20 milijonov evrov prihrankov, predvsem pri stroških dela. Dodatno naj bi na letošnje poslovanje pozitivno vplivalo tudi strateško partnerstvo z japonsko korporacijo Panasonic. »Lani smo na evropski trg že poslali prve hladilnike blagovne znamke Panasonic, ki smo jih proizvedli v Valjevu, spomladi pa bodo sledile tudi pečice blagovne znamke Panasonic, ki smo jih proizvedli v Velenju. Trenutno skupaj z japonsko korporacijo razvijamo tudi pralne stroje nove generacije, ki bodo na trg prišli v prihodnjem letu,« nam je povedal Bobinac.

Najvišjo rast v Gorenju letos pričakujejo v Rusiji, srednji in vzhodni Evropi ter prekomorskih državah, kjer so tudi v minulem letu dosegli najboljše rezultate. Najvišjo, več kot 10-odstotno rast v Gorenju pričakujejo pri prodaji zamrzovalnih aparatov, kuhinjskih nap ter sušilnih aparatov. Še vedno pa bo na poslovanje velenjske skupine negativno vplivala šibka potrošnja v zahodni Evropi, kjer je na eni strani opaziti padec zasebne potrošnje, na drugi pa rast prihrankov gospodinjstev.

Zaradi prodaje nekaterega poslovno nepotrebnega premoženja, znižanja obsega zalog in izvedene dokapitalizacije se je lani nekoliko znižala tudi zadolženost Skupine Gorenje. Samo v zadnjih dveh letih se je finančni dolg skupine znižal za več kot 85 milijonov evrov, za letošnje leto pa v družbi napovedujejo znižanje finančnih obveznosti za še najmanj 30 milijonov evrov. Neto finančni dolg naj bi se tako do konca letošnjega leta znižal na okoli 337 milijonov evrov in naj bi le še za 3,6-krat presegal EBITDA.