Kot smo prvi napovedovali že prejšnji teden, bodo hokejisti Olimpije 10. in 12. januarja skušali Sarajevu vrniti nekaj olimpijskega duha. V dvorani Zetra, ki je bila na prelomu tisočletja povsem prenovljena, bo namreč gostila zaključek rednega dela EBEL. Ljubljančani se bodo pred 8000 obiskovalci predstavili proti tradicionalnima koroškima tekmecema iz Beljaka in Celovca. Pobudnik ideje je prvi operativec Olimpije Matjaž Sekelj, ki je pred tridesetimi leti tudi igral na zimskem festivalu športa v Sarajevu. Povedal je, da se je v zadnjih dneh spomnil vseh takratnih emocij. Mikavno marketinško potezo kluba je z odobravanjem potrdil tudi vrh lige z novim predsednikom Petrom Mennelom na čelu, svoj interes je zaznala tudi banka Erste kot glavni pokrovitelj tekmovanja.

Olimpija na dogodku v Sarajevu ne bo iskala zgolj športnih interesov, pač pa bo to priložnost za sklepanje poslovnih dogovorov, pravi Sekelj. »Morda nam Sarajevo odpre marsikatera vrata, ko bomo pokazali, da imamo znanje in nove ideje. Projekt je bistveno manj tvegan kot zadnji IceFest na stadionu za Bežigradom. Imamo podporo zunanjega ministrstva, vse skupaj lahko predstavlja zelo pozitiven efekt za več strani,« je razložil Matjaž Sekelj. Da bosta tekmi v Zetri široko odmevni, je zagotovljeno z neposrednim televizijskim prenosom, ki bo romal v vse države članice tekmovanja. Domačini pravijo, da morajo Sarajevčani pohiteti z nakupom vstopnic, ko bodo te v obtoku. Zagotovili so simbolično ceno paketa obeh obračunov. Pričakujejo okoli 400 do 600 hokejskih privržencev iz Slovenije, precej manj pa iz Avstrije.

Sarajevčani si obetajo, da bodo ob drugem januarskem koncu tedna gostili številne visoke goste iz sveta hokeja. Med drugim so povabljeni predsednik Mednarodne hokejske zveze Rene Fasel, legendarni Vladislav Tretjak, prav tako šef ruske lige KHL Aleksander Medvedjev… Gostitelji pričakujejo, da bosta tekmi EBEL na bosanskih tleh pripomogli k večji priljubljenosti hokeja v tem delu Balkana. Sekelj se spominja, da je bila v Sarajevu v času olimpijskih iger in tudi kasneje precejšnja evforija na hokejskih tekmah. Sarajevčani bodo na tribuni posebna mesta rezervirali tudi za člane takratne jugoslovanske hokejske olimpijske reprezentance. Še posebno bi radi gostili Mustafo Bešića in Murajco Pajića, ki imata bosanske korenine.

V dvorani Zetra, kjer skoraj tri desetletja niso priredili odmevnega hokejskega dogodka, so že začeli postavljati ledeno igrišče. Vrh lige se bo že čez nekaj dni oglasil v mestu, ki slovi po znamenitem središču Baščaršija, in preveril vse podrobnosti glede izvedbe tekem. Po novem letu bo na teren poslala svojo ekipo tudi Olimpija, ki računa, da bo imela z organizacijo okoli 100.000 evrov stroškov. Pokrili jih bodo s sponzorskimi sredstvi. Robert Verlič iz kluba se nadeja, da bi projekt Sarajevo prinesel Olimpiji dobiček, s katerim bi lažje krmarili skozi zahtevno sezono. Ob robu predstavitve projekta je Sekelj dodal, da bo Ljubljančane okrepil reprezentant Gal Koren, ki v Medveščaku ne dobi prave priložnosti, očitno pa je Judd Blackwater zaradi počene pogačice že končal sezono.