Tomaž Kuntarič do nadaljnjega ostaja predsednik uprave Soda. Čeprav je že prejšnji mesec nadzornikom predlagal sporazumno prekinitev delovnega razmerja, je včeraj odstopno izjavo umaknil in pristal, da bo upravljalca državnega premoženja vodil do vzpostavitve Slovenskega državnega holdinga (SDH).

»Dogovorili smo se, da uprava Soda do sprejema zakona o SDH ostane nespremenjena,« nam je po seji povedal Kuntarič. Poslanci bodo zakon o SDH predvidoma obravnavali januarja, Kuntarič pa pričakuje, da bo SDH zaživel februarja oziroma marca prihodnje leto. Kot je znano, se namerava Kuntarič po odhodu iz Soda vrniti v Gorenje, kjer je bil do prevzema vodenja Soda pomočnik predsednika uprave Franja Bobinca za korporacijsko upravljanje.

Nadzornike Soda pod vodstvom Sama Lozeja je včeraj uprava seznanila tudi s privatizacijskimi postopki. Po več tednih usklajevanj so v Sodu za svetovalca za prodajo 73-odstotnega deleža v Aerodromu Ljubljana izbrali družbo KPMG. Ta je vodila tudi postopke za prodajo Letrike. Pri privatizaciji Aerodroma bo ključnega pomena dokončna ureditev statusa zemljišč, na katerih posluje družba, njihov lastnik pa je država. Kot smo že poročali, naj bi na ministrstvu za infrastrukturo že pripravili parcelacijo in cenitve teh zemljišč, generalno pogodbo o stavbni pravici in zakupu zemljišč pa naj bi podpisali konec letošnjega oziroma v začetku prihodnjega leta.

V kratkem naj bi v Sodu končali tudi izbor svetovalca za prodajo Žita in Cinkarne Celje, včeraj pa so za pravnega svetovalca pri privatizaciji Telekoma Slovenije izbrali odvetniško družbo White&Case s sedežem v New Yorku, ki bo sodelovala z lokalno odvetniško pisarno Ulčar&partnerji. White&Case je v preteklosti svetoval več velikim telekomunikacijskim skupinam, med drugimi France Télécomu, Telefónici, hongkonški telekomunikacijski skupini PCCW ter drugemu največjemu indijskemu operaterju Reliance Communications. mp