Google je pretekli teden kupil podjetje Boston Dynamics, ki se ponaša z velikimi dosežki na področju robotike in tesno sodeluje z ameriško vojsko pri razvoju nove generacije robotov, ki so uporabni na bojnem polju. Posel je nekoliko zavit v tančico skrivnosti, razkrili niso niti njegove vrednosti. Že od prej pa je znano, da ima Google, ki se ponaša z najbolj uporabljenim spletnim brskalnikom, tudi svoj robotski oddelek, pod katerim je združil nekaj kupljenih podjetij s tega področja. A Boston Dynamics je gotovo najodmevnejši nakup doslej. Podjetje se ponaša z roboti, ki skačejo devet metrov visoko, ki tečejo hitreje od Usaina Bolta, ki lahko plezajo po stenah ali prenašajo 150 kilogramov opreme po zahtevnem terenu, kamor vozila ne morejo.

Tesno sodelovanje z vojsko

Boston Dynamics je nastal leta 1992 kot stranski projekt priznanega massachusetskega inštituta za tehnologijo (MIT), piše na spletni strani podjetja, ki sodeluje z ameriško vojsko. Mnoge njegove projekte financira Projektna agencija obrambnega ministrstva za napredne raziskave (DARPA), ki je odgovorna za razvoj novih tehnologij, ki jih uporablja vojska. Skupno je podjetje od ministrstva za obrambo od leta 2000 dobilo 140 milijonov dolarjev sredstev.

Najbolj znan robot podjetja Boston Dynamics je BigDog (veliki pes) na štirih nogah, ki lahko nosi 155 kilogramov opreme in premaguje terene, kamor vozila ne morejo, ter 35-odstotne naklone. Velik je kot večji pes ali manjša mula. Potem je tu velik sistem LS3 na štirih nogah, ki bi se ga verjetno zelo ustrašili, če bi ga srečali med sprehodom po gozdu, saj spominja na kakšen stvor iz znanstvenofantastičnih filmov. Zasnovan je za prenašanje opreme in s pomočjo senzorjev samodejno sledi vojakom, ne da bi ga bilo treba upravljati. Atlas je humanoid, robot, ki hodi po dveh nogah in ima človeško obliko, Cheetah (gepard) pa robot s štirimi nogami, ki teče s hitrostjo 13,1 metra na sekundo. Petkilogramski robot SandFlea s štirimi kolesi lahko skoči na do devet metrov visoko stavbo ali skače po stopnicah in je opremljen s kamerami. Vseh robotov, ki so našteti na spletni strani, je devet in mnogi so očitno namenjeni pomoči vojakom v bojnih operacijah.

Na čelu oddelka oče Androida

Vprašanje je, kaj bo Google z njimi počel in ali bo Boston Dynamics tudi pod novim lastnikom pogodbeno sodeloval z ameriško vojsko. Po prvih izjavah sodeč bo Google že sklenjene pogodbe z vojsko spoštoval do izteka, ne bo pa jih podaljševal ali sklepal novih. Kot je za britanski časnik »i« dejal strokovnjak za umetno inteligenco in robotiko Noel Sharkey z univerze v Sheffieldu, »želim si, da bi Google to napredno tehnologijo uporabil za razvoj civilnega robota, morda takšnega, ki bo raznašal pakete ali pomagal pri hišnih opravilih. Toda mikavnost pogodb z vojsko, vrednih več milijonov, bi ga lahko potisnila na temno stran. Upajmo, da se to ne bo zgodilo.«

Google je letos kupil osem podjetij, specializiranih za robotiko, in se očitno močno širi v to panogo. Oddelek vodi Andy Rubin, oče operacijskega sistema Android za mobilne telefone. Med mogočimi cilji podjetja je razvoj industrijskih robotov in avtomatiziranih sistemov, tako za lastno produkcijo kot za prodajo. Google se sicer ukvarja z več projekti, ki niso neposredno povezani z njegovo izvorno dejavnostjo, med drugim razvija avtomobil, ki bo vozil samodejno.