Po dveh turbulentnih tekmah z eno serijo v Klingenthalu v Nemčiji in le eno tekmo izmed dveh v Kuusamu na Finskem so smučarski skakalci v svetovnem pokalu v Lillehammerju na Norveškem končno imeli tekme v regularnih razmerah s polnim tekmovalnim sporedom. Za nameček sta bili preizkušnji na olimpijskih napravah v Lillehammerju edini v enakem ritmu, kot jih čaka na olimpijskih igrah februarja 2014 v Sočiju. Najprej so tekmovali na srednji skakalnici, nato so morali narediti hiter preklop na veliko napravo.

Nobenemu izmed 79 skakalcev, ki so bili na startu, se na obeh tekmah ni uspelo uvrstiti na oder za zmagovalce, kjer sta kraljevala Avstrijec Gregor Schlierenzauer in Nemec Severin Freund, ki sta bila najboljša že po prvih serijah. »V soboto je prišlo do popolne sinergije mojega tehnično vrhunsko izvedenega skoka in popolnih vremenskih razmer, v nedeljo pa ni bilo tako. Karte so se povsem premešale. Konkurenca je zgoščena, odločajo malenkosti, ena majhna napaka in uvrstitev se poslabša za deset mest,« je povedal Avstrijec Gregor Schlierenzauer, vodilni v svetovnem pokalu, ki je včeraj zasedel šele 15. mesto.

Kranjec lani izpadal v kvalifikacijah, letos med deseterico

Med najbolj zadovoljnimi je bil kapitan slovenske zračne eskadrilje Robert Kranjec z osmim mestom v soboto in sedmim v nedeljo. Njegov dosežek je še toliko več vreden, ker je po prihodu na Norveško zbolel ter zaradi viroze obležal v postelji. Zaradi izmučenosti je le spal, zato večer pred tekmo sploh ni naredil običajne priprave za aktivacijo mišic. »Na srečo na tekmah povišane temperature nisem imel več, vendar me je še vedno bolel želodec, ko sem počepnil, da o tem, da sem minule dni stalno hodil na stranišče, sploh ne govorim,« je pojasnil Robert Kranjec.

Če je v soboto v finalu izgubil tri mesta, je včeraj napredoval kar za deset mest. »Z nastopom v Lillehammerju sem zelo zadovoljen, predvsem s tekmo na mali skakalnici, kjer sta mi uspela dva super skoka, potem ko sem si najprej zaradi bolezni želel le, da bi osvojil kakšno točko. Na veliki napravi je bil že prvi skok zelo dober, a so bile razmere zelo zahtevne, saj sta me po mojem skoku prehitela le dva tekmovalca. Najbolj sem vesel tega, da sem na tekmah pokazal boljše skoke kot na treningih. Dobil sem novo potrditev, da sem na pravi poti. Očitno je moja pripravljenost na tako visoki ravni, da sem konkurenčen najboljšim, čeprav mi je bolezen pobrala nekaj moči,« je bil dosežka vesel Kranjec. Ker je v skupnem seštevku med najboljšo deseterico, mu ni treba v kvalifikacije. »Vsakič, ko mi ni treba v kvalifikacije, je to en dan treninga več in so ure z malo manj stresa, saj niti tekmovalnega dresa ni treba vzeti iz potovalne torbe,« je dodal Kranjec.

Začetek olimpijske sezone je zanj v primerjavi z lansko sanjski, ko je na tekmah decembra kot po tekočem traku nastope končeval že v kvalifikacijah. »Lani je bila največja težava v novih ožjih dresih, zato me je bilo tudi malo strah. Za nameček sem imel še probleme s čevlji. Zdaj imamo v novih dresih že toliko skokov, da smo se prilagodili vsem pastem. Letos vse teče kot namazano,« je dodal Kranjec.

Če je bil Kranjec zelo zadovoljen, je bilo pri Petru Prevcu nekaj grenkega priokusa ob 23. in 14. mestu, saj je oba dneva v finalu nazadoval. V soboto je s 17. mesta načrtoval napad med deseterico, včeraj pa s sedmega skok na stopničke. Jurij Tepeš je potrdil sloves tekmovalca, ki je specialist za velike skakalnice in letalnice. Potem ko je na srednji napravi ostal praznih rok (43. mesto), je na veliki zasedel 12. mesto. Tudi Jaka Hvala je točke osvojil enkrat, v soboto za 29. mesto, včeraj pa zapravil sijajno izhodišče z 21. mestom, ko je nazadoval na 32. mesto in ostal brez točk.

»Solidni dosežki, a imamo še veliko rezerv. Kranjec je nastopil odlično glede na to, da je imel zdravstvene težave. Očitno je bila dobra poteza, da je namesto nastopa na tekmi mešanih ekip počival. Ko je Kranjec v formi, dobro skače tudi na srednji skakalnici. Podobno velja tudi za Tepeša, ki pa ima očitno kompleks pred manjšimi skakalnicami. Prevc se počasi sestavlja po delčkih. Je kot dizel motor, ki potrebuje nekaj več časa, da se ogreje in nato začne delovati z vso močjo, kot je treba. Čeprav je Hvala ostal v nedeljo brez točk, sem vesel, da je naredil vsaj dober prvi skok, na katerem je možno graditi naprej. Naglič in Justin sta glede na formo na robu dobitnikov točk svetovnega pokala. Pungertar je v težavah, ki jih bomo skušali odpraviti s treningom. Konkurenca je tako ostra, da je vsaj 30 skakalcev sposobnih skočiti 130 metrov,« je nastop ocenil selektor slovenske vrste Goran Janus. Za jutri načrtuje trening kondicije, v torek pa trening skokov na veliki skakalnici v Planici.

Najboljša Slovenka petnajstletna debitantka Ema Klinec

Smučarke skakalke so v Lillehammerju začele tretjo sezono svetovnega pokala. Japonka Sara Takanaši je tudi olimpijsko nadaljevala tam, kjer je končala minulo sezono. Branilka velikega kristalnega globusa je bila razred zase, saj je Avstrijsko Danielo Irascho-Stolz in Nemko Gianino Ernst premagala kar za 16 točk. Prvo ime slovenske vrste je bila petnajstletna Ema Klinec, ki je v svetovnem pokalu debitirala s sedmim mestom, potem ko je bila po prvi seriji celo tretja.

»Izkušnje so tiste, ki mi manjkajo, da skoke s treninga in kvalifikacij prenesem tudi na tekmo. Za prvo tekmo je bilo kar dobro, saj prave velike preizkušnje še pridejo. Z vsakim skokom se učim in stopnjujem formo. Če se le spomnim, kaj se je dogajalo na tekmi mešanih ekip, ko sploh nisem videla trenerja, kako mi je trikrat zamahnil, naj se spustim v smučino, za nameček mi je še zdrsnilo na zaletni klopi. Točno vem, kaj moram narediti za dober skok. Skrivnost je v sproščenosti v počepu, ker le tako pridem povsem pripravljena na odskočno mizo,« je povedala Ema Klinec iz Poljan v Poljanski dolini.

Novi selektor slovenske ženske reprezentance Jože Berčič je bil zadovoljen, ker je točke osvojilo vseh šest tekmovalk. Maja Vtič je bila deveta, Eva Logar 18., Urša Bogataj 24., Katja Požun 26. in Špela Rogelj 29. »Velik uspeh je imeti dve tekmovalki med najboljšo deseterico in vseh šest s točkami. V prvo tekmo smo šli z veliko negotovosti, saj nismo imeli prave primerjave, kakšna je pripravljenost v primerjavi s konkurenco. Smo na pravi poti,« je povedal Jože Berčič.