Ta s cvetjem in denarjem nagrajena uvrstitev je bila glasna želja pred začetkom. Tudi zato, ker so se želeli v tej luči bolj impresivno pokazati predvsem funkcionarjem IBU in MOK. Prav Andreja Mali, za katero še ni prostega mesta za olimpijske igre, je v prvi predaji dosegla šele 20. čas. Gregorinova (dosegla je četrti čas predaje), Bauer in Fak so potem poskušali vse, da se vrnejo med najboljše, a slednjima se je zataknilo. Tekmece, Ruse, Beloruse in tudi Nemce, sta že imela v vidnem polju, zato sta tvegala pri vetrovnih razmerah pri streljanju stoje ter oba zavila v kazenski krog. Skupaj je četverica za 40 tarč porabila kar 55 nabojev, zadela pa 35 tarč. To je najskromnejša statistika med štafetami elitne petnajsterice. »Okoliščine so se pač z nastopom prve biatlonke spremenile in to je vplivalo na nastop, posebej pa na streljanje. Drugače je, če loviš ali le slediš,« je strelski del, za katerega sicer odgovarja Tomaš Kos, opravičil Velepec.

Optimizem dviga tretji čas Bauerja v smučini svoje predaje in šesti čas teka Jakova Faka. »Presenečen sem, da sem bil v smučini konkurenčen, saj sem v zadnjem obdobju zaradi terapij izpustil kar nekaj vadbe. Rama me pri hudih obremenitvah še boli, vendar manj kot prej,« je stanje opisal Jakov Fak. Od njegovih konkurentov, ki se bodo v četrtek podali v boj za lovoriko svetovnega pokala, se je najbolj smejalo Ondreju Moravcu in kolegom iz češke reprezentance. Junak pretekle sezone, Francoz Martin Fourcade, je zapravil nemogoče, prednost skoraj minute in pol na zadnjem streljanju. Prisprintal je sicer tretje mesto, a je ustrelil še dodatni kazenski naboj premalo in zaradi kazni dveh minut so Francoze postavili na peto mesto.

Tekmovanje mešanih štafet je bilo tudi zadnje v tej (pol)ekshibicijski disciplini pred Sočijem. »To deveto mesto v tem pogledu nič ne pomeni. Le če bi štafeta stala na zmagovalnih stopničkah, bi morda bil večji pritisk javnosti pri tistih v IBU in MOK, ki imajo v rokah odločitev. Sedaj lahko le čakamo, da se bodo odločili po svoji vesti,« je komentiral Velepec.

Trenerja Kos in Velepec nista imela lahke odločitve tudi pri izboru četrtega biatlonca za posamične tekme, ki bodo od srede (ženska tekma) do nedelje. Janez Marič je šele s sedmim mestom na nedeljski tekmi pokala IBU v Idreju dobil prednost pred Lenartom Oblakom in Simonom Kočevarjem, ki je imel dve uvrstitvi na robu trideseterice. Na prvi tekmi je bil izkušeni Marič šele 54. »Po sobotnem debaklu nisem vrgel puške v koruzo. Na nedeljski tekmi je pihalo kot pri norcih, ampak bi lahko dosegel še boljši čas, če ne bi zaradi neprevidnosti zavil na napačno smučino, moral obračati in s tem izgubil nekaj sekund,« je opisal Janez Marič, ki je za Rusom Makovejevom zaostal 25 sekund. Že na sobotni tekmi je pogoj IBU za tekmo svetovnega pokala z 19. mestom izpolnila tudi nečakinja Anja Eržen. Nekdanja tekačica je na prvi zimski uradni tekmi zgrešila le eno tarčo, izkušeni stric, ki ji je izdelal tudi puškino kopito, pa po tri in štiri.