Hokejistom Telemacha Olimpije se je vendarle posrečilo sestaviti spodobno tekmo. Ker so zmage v letošnji tivolski sezoni prava redkost, je bilo veselje ob sinočnji osvojitvi tretjega para točk toliko večje. Potem ko je Alba padla s 5:2, so v slačilnici spet odmevali ritmi ansambla Modrijani, ki so prvi glasbeni izbor tujih hokejistov.

Olimpija je za novo zmago potrebovala skoraj mesec dni. Spomnimo, da sta pred včerajšnjim gostovanjem madžarskih prvakov v Ljubljani klonila le Linz in Innsbruck. Številni porazi so v Tivoli prinesli depresijo, kar pa s tribun vendarle ni odneslo zdaj že tradicionalne baze okoli tisoč navijačev. Ti so lahko včeraj zaploskali živahnejši igri Olimpije, ki ji je ton dajalo izključno domače jedro tivolske zasedbe. Zanimivo, da so se pod strelce in podajalce pri vseh petih golih podpisali izključno slovenski hokejisti, medtem ko so tujci igrali preveč sebično.

To je bil tudi eden redkih večerov, ko je Olimpija odigralo zbrano vseh šestdeset minut. Tekmeca iz Szekesfehervarja so zlomili v zadnjih dvajsetih minutah, kar je v tej sezoni prej izjema kot pravilo. Odločilni gol, da se je Olimpija odlepila na 4:2, je zabil Ken Ograjenšek, ki se je oddolžil za zgrešeni kazenski strel in nerodnost, ko je imel pred seboj prazna vrata. Posebej gre podčrtati učinek Mihe Verliča, raznovrstnega hokejista, ki lahko igra na vsakem položaju in z vsakim soigralcem. Njegova drža na ledu je vse odločnejša, zato resno kandidira za olimpijski nastop v Sočiju. Štajerec lahko le upa, da je njegovo včerajšnjo predstavo v Los Angelesu videl tudi selektor reprezentance Matjaž Kopitar.

Po tekmi je bil še posebej vesel velik dolžnik te jeseni Andrej Hebar, ki je na hodniku ob ledeni ploskvi prejemal čestitke z vseh strani. Po rojstvu hčerke mu je uspelo doseči gol in dve podaji, s čimer je izdatno popravil statistiko in dobil dodatno motivacijo. Če je Olimpija ujela zmagovit ritem, bo jasno v drugi polovici tedna. Ljubljančani bodo v četrtek najprej vrnili gostovanje Albi, nato pa v soboto in nedeljo proti Innsbrucku in Salzburgu na svojem ledu naskakovali nove točke.

Trener Ivo Jan je sinoči razložil, da se na obračun z Albo niso kaj posebej pripravljali kot običajno. »Vemo, da na nekatere zadeve ne moremo vplivati, zato sem igralcem povedal, da moramo razmišljati samo o naši igri. Vesel sem, da smo od prve do zadnje minute igrali v skladu z načrtom. Ne glede na to, da smo dvakrat prejeli izenačujoči gol, so fantje ostali zbrani in niso odstopali od svoje igre. Dobili so nagrado v obliki dveh točk,« je uvodoma povedal ljubljanski trener, ki je na klopi še vedno v preizkusnem obdobju.

Velik izziv mu pomeni naslednji preizkus na Madžarskem, kjer bo Olimpija lovila sploh prvo letošnjo zmago na gostovanjih. Do zdaj je klonila na vseh dvanajstih tekmah. »Alba bo doma še bolj nevarna. V veliko pomoč jim je vselej polna dvorana, vendar vemo, kaj lahko pričakujemo. Upam, da so igralci zdaj malo bolj razbremenjeni in da se nam obetajo lepši časi,« je govoril Jan. Ker se zaveda, kako pomembno vlogo v hokejskem moštvu ima vratar, se je v zadnjem času še posebno posvetil Jerryju Kuhnu. Pisali smo že o načetih živcih Američana, ki pa je včeraj v ključnih trenutkih ohranil mirnost. »S Kuhnom se ukvarjam tudi na ogrevanjih, ko mu streljam na vrata. Pri vseh igralcih je zelo pomembna psihična trdnost, kar nam je tudi prineslo zmago proti Albi,« je dodal Jan, ki bo ta teden lahko računal na povratnika Nicka Rossa.

EBEL, sinoči: Telemach Olimpija – Alba Volan 5:2 (2:1, 0:1, 3:0, gledalcev 1000; 1:0 Pešut 2, 1:1 Yellow Horn 13, 2:1 Verlič 17, 2:2 Sertich 31/PP1, 3:2 Verlič 41, 4:2 Ograjenšek 53, 5:2 Hebar 58), Gradec – Salzburg 1:2 (0:2, 1:0, 0:0), Innsbruck – Beljak 2:6 (1:2, 1:2, 0:2), Linz – Dunaj 4:2 (1:0, 2:0, 1:2), vrstni red: Salzburg 36, Bolzano 31, Linz 29, Dunaj in Beljak po 28, Znojmo in Gradec po 27, KAC 26, Dornbrin in Alba po 20, Innsbruck 12, Olimpija 7. Pari prihodnjega kroga, četrtek ob 19.15: Alba – Olimpija, Znojmo – Gradec, Dunaj – Dornbirn.