Učna pot razkriva pestro krajino Rakitne, nastanek in bogastvo žive in nežive narave ter zgodovino kraja in človeških dejavnosti. Pot bo obiskovalce popeljala mimo jezera, potoka in drugih mokrišč v zaraščajoče se senožeti vse do strnjenih gozdov, v deželo divjadi in velikih zveri. Na koncu bodo pohodniki prispeli do zapornega zidu iz 3. stoletja, kjer so Rimljani branili Italijo pred »barbari«.

Pot bo opremljena z 22 izobraževalnimi tablami in didaktično opremo, ki bo obiskovalcem pomagala razumeti svet okrog njih. Vsebine bodo prilagojene tako odraslim kot otrokom, s pametnim telefonom pa se bo mogoče povezati s spletom in najti še dodatne informacije.

»Na pot se lahko pohodniki podajo kot na enourni sprehod ali kot na poldnevni izlet. Primerna je za šolske skupine, družine in druge ljubitelje narave. Organiziranim šolskim in drugim skupinam bomo omogočali tudi vodene oglede. Na tablah, ki stoje ob poti in na spletni strani www.rakitna.si/ucnapot, smo pripravili tudi poseben program za otroke, ki vključuje terenske naloge in delovne liste. Vsem pa priporočamo pohodno obutev,« je pred slavnostno otvoritvijo povedal predsednik Krajevne skupnosti Rakitna Gorazd Kovačič in vse zainteresirane spomnil, da je dostop do Rakitne mogoč iz ljubljanske smeri prek Črne vasi ali Brezovice, s Primorske in Notranjske pa prek Cerknice.