Na okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu naj bi danes opravili glavno obravnavo v zvezi z izpodbojno tožbo zaradi 50 milijonov evrov vrednega zemljiškega dolga, ki ga je na nepremičninah v lasti družbe Korent in Korent vpisala družba Bioplin Vargazon.

Tožbo je vložil stečajni upravitelj družbe Korent in Korent Boštjan Repnik. Nanaša se na domnevni manever Karola Korenta, ki je še pred osebnim stečajem (tega je sprožil aprila letos) in stečajem svoje družbe Korent in Korent na Mirana Vargazona oziroma njegovo družbo Bioplin prenesel vse svoje premoženje. Vargazon je tako vpisan v zemljiško knjigo na kar dveh nepremičninah v Bukovcih z zemljiškim dolgom v višini 50 milijonov evrov. S tem pa so oškodovani tako Korentovi upniki v osebnem stečaju kot tudi upniki družbe Korent in Korent. Ta družba zdaj v sodnem postopku izpodbija pravna dejanja družbe Bioplin Vargazon v zvezi z vpisom zemljiškega dolga. Vargazon o podrobnostih v zvezi z omenjeno tožbo ni želel govoriti, izjav pa ni želel dajati niti njegov zagovornik. Kot razkriva zadnje poročilo stečajnega upravitelja, pa na slovenjgraškem sodišču potekata še dva postopka zaradi izpodbijanja pravnih dejanj stečajnega dolžnika – oba v zvezi z razveljavitvijo kupo-prodajne pogodbe za nepremičnine v Sobetincih, kjer je konec leta 2010 skupina Keter Organica postavila bioplinarno. V enem primeru je sodišče že izdalo začasno odredbo prepovedi obremenitve in odtujitve nepremičnin. Te so predmet spora, saj je bila ta že izdana v postopku, ki ga je sprožil stečajni upravitelj, ki s tožbenim zahtevkom terja, da se nepremičnine vrnejo v stečajno maso neobremenjene, torej brez hipotek in drugih obremenitev. To pa je pomembno v primeru, če bi se nepremičnine v Sobetincih še naprej hipotekarno ali kako drugače obremenjevale.

Ta dva postopka sicer še nista zaključena. Stečajni upravitelj pa je na sodišče vložil tudi tožbo, s katero izpodbija 50 milijonov evrov vreden zemljiški dolg, ki je bil vknjižen na nepremičninah v Sobetincih, ki so predmet izpodbijanja v drugih postopkih. Ker junija, ko je bila razpisana glavna obravnava, sodišče nanjo ni povabilo predstavnika NKBM, saj družba Korent in Korent ugovarja zemljiškoknjižnemu dolgu (češ, da je ta nastal ravno na zahtevo omenjene banke), je bila obravnava preložena. Kot pravi Repnik, bodo predstavniki banke na sodišču morali odgovoriti predvsem na vprašanje, čemu je NKBM zahtevala tako vpis zemljiškega dolga kot tudi hipoteke na premoženje družbe Korent in Korent, saj to ni običajna praksa. Povsem mogoče pa je, da je tudi v tem primeru šlo za izigravanje instituta zemljiškega dolga.

Kot je v poročilu še zapisal stečajni upravitelj, je do zapletov prišlo tudi zaradi prijav terjatev v osebni stečaj Korenta in poplačila dolga, za katerega ta jamči kot družbenik družbe Korent in Korent, saj ni jasno, v katerem stečajnem postopku se bo prodajalo njegovo osebno premoženje. Iz razgovora s stečajno upraviteljico Sonjo Krajnčič je Repnik namreč ugotovil, da Korent nima osebnega premoženja razen polovice nepremičnin v Zgornji Vižingi. Po dogovoru bo v osebni stečaj pogojno prijavila vse terjatve, ki so bile prijavljene v stečajni postopek proti družbi Korent in Korent, kot tudi, da bodo te terjatve poplačane iz sredstev, ki bodo ostala po poplačilu upnikov, ki so svoje terjatve prijavili v postopek osebnega stečaja. Repnik je ugotovil tudi, da je Korent stečajni upraviteljici zamolčal svoje premoženje oziroma je ni seznanil s sodbo v zvezi z nepremičninami v Zgornji Vižingi, zato je ta sklenila vložiti ugovor zoper odpust obveznosti v postopku njegovega osebnega stečaja.