Predlani ste odkrili vadbeno bazo v Portillu, nad katero ste bili navdušeni. Gre tudi letos v Čilu vse po načrtih?

Glede na to, da sem tu že tretje leto, vse skupaj bistveno bolje poznam. Letos je drugače predvsem to, da je nekoliko manj snega, tako da ni toliko vrtoglavih skokov, kot jih je bilo denimo lani. Kljub temu lahko rečem, da je proga vedno težka. Lahko naredim veliko dobrih ponovitev. Trening smuka na težki progi je dobra naložba v sezono.

S kom vadite na treningih?

Prvi teden je bil tu Marcel Hirscher, zdaj vadim večinoma z avstrijskimi moškimi smukači.

Slaba dva meseca je do začetka sezone v Söldnu. Je za vami že najtežji del priprav ali vas ta še čaka?

Za mano je zelo težak del priprav. V Portillu vadim predvsem hitre discipline, tako da sam trening ni tako zahteven, gre bolj za miselno pripravljenost. Težje je bilo v Ushuaii, kjer je bil teren zelo trd. Gotovo me bo tudi v Evropi čakalo še precej težkih treningov. Predvsem pomembno je, da veliko vadim na snegu, da se po prihodu domov malce spočijem in da v nadaljevanju znova začnem atletske vaje.

Kako ste se ujeli z novim trenerjem Walterjem Ronconijem?

Težko bi rekla, da je vse v redu. Vedno ni v redu. A tako je v športu in tako je tudi prav. Kdaj nastanejo konflikti, ki jih sproti rešujemo. Če kdo misli drugače, to tudi pove, takšna je edina prava pot do uspehov. Lahko rečem, da smo na pravi poti, da se dobro ujamemo. Trenutno gre za pomemben čas, v katerem se lahko bolje spoznamo, da ne bo med sezono treba izgubljati nepotrebnih besed.

Kdo od ekipe vam v Južni Ameriki dela družbo?

Poleg Ronconija, Andree Massija in Andree Vianela mi je letos opremljevalec Stöckli na južnoameriški turneji zagotovil še enega člana, ki skrbi za veliko stvari. Medtem ko treniram, razvaža smuči. Dve leti smo se trudili, da smo dobili dodatno osebo, da je Andrei lažje z materiali, da bomo imeli smuči v sezoni čim bolj razvožene. Letos smo novega člana dobili in nam je nekoliko lažje.

Vas smučarska okolica po lanski sezoni, v kateri ste postavljali mejnike, sprejema kaj drugače?

Večinoma me vsi videvajo na smučarskih terenih. Gre za znane ljudi, ki me spremljajo že več let. Vsako leto so lahko opazili določen napredek in seveda upam, da ga bodo tudi letos. Morda me drugače spremlja predvsem ženski del svetovnega pokala. Trudijo se, da bi videli čim več mojega treninga, opazujejo, kaj delam drugače od njih, in me skušajo posnemati. Skušajo podobno trenirati. Dejstvo je, da vsi gledajo najboljše, tako pač je v življenju. Mi vztrajamo pri svojem in se seveda ne oziramo na druge. Imamo začrtano pot in to je v tem trenutku najpomembnejše.