Oboji so na včerajšnji premieri doživeli visok poraz. Posebno izstopajoč je hud spodrsljaj Olimpije, ki ni bila dorasla norveškemu prvaku Stavangerju in izgubila z 0:6. Vikingi, ki imajo v svojih vrstah le enega norveškega reprezentanta z zadnjega SP (mimogrede, tudi Olimpija ima v Mušiču le enega), so vse opravili v prve pol ure, ko so šestkrat premagali ne preveč zanesljivega Kuhna. Stavanger je prevladoval predvsem v hitrosti in zmaje obračal po ledu, da so lahko še ponoči v postelji čutili vrtoglavico. Slovenski prvaki so bili le nemočni opazovalci dogajanja na ledu, ker je bilo v obrambi veliko zmede, v napadu pa zgolj za odtenek kreativnosti. Četrti poraz na četrti pripravljalni tekmi bi tako že moral zaskrbeti vrh kluba, da v hitrem času poišče ustrezne okrepitve. Kot kaže zdaj, bo v novi sezoni od novincev iz Severne Amerike nekoliko bolj izstopal veteran Jeff Ulmer, medtem ko bodo morali drugi pokazati mnogo več. Vprašanje je, ali bo na primer Alex Berry ostal v Tivoliju zgolj zato, ker je včeraj znal pokazati mišice, pozabil pa na igralne sposobnosti na ledu.

Trener Bojan Zajc kajpak ni skrival razočaranja nad najvišjim porazom v tem mesecu. Odkrito je povedal, da je od svojega moštva tako kot vsi v slačilnici pričakoval boljši odpor. »Dejstvo je, da je bil tekmec na vsakem položaju za korak hitrejši. Slišim, da so Norvežani že mesec dni na ledu, a to ne sme biti izgovor. Vseeno nismo pričakovali tako visokega poraza. Prepričan sem, da znamo pokazati mnogo več. Moramo biti drsalno močnejši,« je razlagal Bojan Zajc. Ko smo mu omenili, da se je kot ena redkih svetlih točk izkazal drugi vratar Sila, ki je branil v drugi polovici in ni prejel gola, je Zajc prikimal in povedal, da je dobra stran tudi ta, da ekipa pri 0:6 ni še bolj popustila: »Se je pa videlo, da so Norvežani potem igrali drugače, niso več tako hudo pritiskali kot v uvodnih 30 minutah.«

Zvečer so se v novi obleki predstavili še Jeseničani, ki so imeli v preteklosti več podpore na tribunah kot sinoči, ko jih je spodbujalo okoli tristo privržencev. Morda bi jih prišlo več, če bi nastopil kapetan reprezentance Razingar, ki je dogajanje spremljal s tribune. V rdečem dresu, ki ima na prsih tradicionalno podobo železarja, so nastopili nekateri znanci iz EBEL (Židan, Dolinšek, Rajsar, Brus, Hafner, Boh…), ogromno pa je bilo mladine okoli dvajsetega leta starosti. Gorenjski hokejisti so za razliko od Ljubljančanov poželi simpatije predvsem zavoljo srčnosti in pripadnosti rdeči majici, a porazu proti Brianconu, lanskemu polfinalistu Francije, jim ni uspelo ubežati. Izgubili so z 1:6, strelec je bil Brus. In še zanimivost – po devetih letih sodelovanja z Olimpijo je na Jesenice zdaj prišel pomagat priljubljeni hokejski ekonom Milan Dragan.

Poletna liga Rudija Hitija 2013, prvi dan: Telemach Olimpija – Stavanger Oilers 0:6 (0:4, 0:2, 0:0), Team Jesenice – Briancon 1:6 (0:2, 0:2, 1:2), danes ob 16. uri: Olimpija – Briancon, ob 19.30: Jesenice – Stavanger.