Med približno 4000 prebivalci Stražišča je kar nekaj takih, ki so širše znani v Sloveniji in svetu, med njimi seveda v zadnjem času najbolj vzbuja pozornost Alenka Bratušek, ki ni rojena Strašanka, kot pravijo domačinkam, a to niti ni pomembno. Predsednica vlade v domačem kraju ne vzbuja pozornosti, živi mirno družinsko življenje in le dejstvo, da so ji z jajcem na pročelju hiše zaželeli dobrodošlico ob izvolitvi, krni lepo podobo naselja. Slednjo zagotovo soustvarja (skupinska) Nobelova nagrajenka, prva varuhinja okolja v Sloveniji – znanstvenica Lučka Kajfež Bogataj, ki prav tako prebiva v Stražišču – oziroma le nekaj metrov stran od njega, saj prav njena ulica ločuje Stražišče in Bitnje. Njen boj za naš planet in čuvanje tega, kar imamo, je v sozvočju z mednarodnim ugledom, ki ga uživa.

No, Nika Dolinar Divjak je skoraj soseda predsednice vlade, politično pa sta si bolj narazen – najbolj zvesta sopotnica Janeza Janše in šefica njegovega kabineta v času vladanja je sicer Kranjčanka, ki pa se je z levega brega Save preselila pod Šmarjetno goro.

Ugoden zrak za umetnost

Sicer pa je ta kraj očitno še kako ugoden za igralke. V Stražišču so lahko ponosni na Bernardo Oman in seveda njeno hčerko Ano Dolinar Horvat, obe sta odlični igralki. Bernardina sestra Irena je bila političarka in tudi poslanka. Pa ne pozabimo na novo zvezdo med slovenskimi igralkami Nino Rakovec, ki je zablestela z odličnimi vlogami tudi na filmu. Iz Stražišča je, seveda. In je vnukinja Poldeta Bibiča, ki je del svojega življenja preživel – v Stražišču, jasno. Ninin oče je včasih brenkal na kitaro in prepeval. Bojan Rakovec sicer ni več na sceni, a vendarle mu je koristilo, da je zahajal tudi v Stražišče. In še najbolj slaven med igralci? S stransko vlogo v zadnjem Batmanu je hollywoodski blišč v domače Stražišče prinesel Aljaž Tepina. Doma mu kot igralcu niso verjeli, uspel je v tujini. V ponos očeta Rastka Tepine, najbolj znanega lajnarja daleč naokoli. Ta je z lajno in umetniško žilico stalno prisoten tudi doma, kjer so njegovi predniki nekoč imeli kino.

Seveda je v Stražišču tekla zibelka tudi Andreju Šifrerju, enemu najbolj slavnih in znanih Strašanov, ki niti zdaj ne živi daleč od doma. Avtor ponarodelih pesmi je v mladosti rad posedal v domači gostilni Benedik (Pr' Primaš), kjer ni nikdar manjkal še en slaven mož – ultramaratonec Dušan Mravlje. Sprva košarkar, kasneje človek železnih pljuč in neutrudnih nog, ki je pretekel pol sveta ali pa še več. In ob tem ne gre pozabiti Toma Česna, plezalca in raziskovalca domačih in tujih gora – od Šmarjetne gore do Himalaje, kot se reče.

Majhen kraj, mnogo slavnih

Slavnih, rojenih in priseljenih, v Stražišču kar ne zmanjka. Nekoč je bil to Vinko Hafner, verjetno zadnji še živeči slovenski politik nekdanje države, ki je ostal zvest sebi in načelom, ki jim je verjel. Janez Bohorič je bil zvezda politike in gospodarstva po osamosvojitvi, zdaj živi v Stražišču kot upokojenec. Znan je po tem, da je gumarstvo prodal Američanom, v pokoj ga je odneslo dejstvo, da je Savo pustil v izdihljajih. V Stražišču se radi spominjajo tudi Nikolaja Bevka, legendarnega iskrovca, direktorja tovarne števcev in častnega občana Kranja.

Štiri tisoč ljudi – pa toliko slavnih in znanih! Logično, da smo jih kar nekaj nehote izpustili ali pozabili. Mnogo med naštetimi je takih, ki so se v Stražišče priselili in tako prispevali k seznamu bolj ali manj znanih in slavnih. Je pa res: v tako majhnem kraju jih težko najdeš več, ki so ali še vzbujajo pozornost. Žal nam ni uspelo odkriti, kaj je za to odločilno: lepo okolje pod Šmarjetno goro, skrivnostna privlačnost neznanih sil ali preprosto naključje…