Gre projekt Team Jesenice po načrtih?

Gre. Znova lahko potrdim, da bodo Jeseničani igrali v INL, saj smo že uredili vse birokratske zadeve. V osnovi gre za pomoč hokejske zveze, čeprav to ni običajna praksa. Seveda bomo nudili podporo tudi drugim klubom, Jesenicam pa v tej zahtevni situaciji morda malce več. Trenutno je težko napovedovati, kaj nam bo uspelo. Če bodo igralci dobro igrali in se dokazali, s čimer bi privabili interes občinstva in sponzorjev, bodo vsekakor nagrajeni, ne želim pa ničesar obljubljati. Če bo iz projekta nastal dobiček, bomo denar razdelili igralcem. Jesenice bodo imele verjetno od vseh slovenskih klubov v INL najboljše pogoje, torej glede dvorane, logistike, opreme... Naredili bomo temelj za klub, ki se hoče vrniti na profesionalno raven.

Bo to nov klub?

Ne. To bo moštvo, ki ga bomo vodili iz pisarne HZS. Imelo bo nadzornike, sredstva od vstopnic in sponzorjev pa bodo šla naravnost v ekipo. Najbolj zadovoljen bom, če bodo gledalci napolnili dvorano in s tem nagradili igralce. Team Jesenice bo zgolj delovno ime in se ne bo navezoval na druge klube v tem okolju, moštvo pa bo sestavljeno pretežno iz doma vzgojenih igralcev. Zdaj bomo vsi dobili odgovor, koliko lokalne podpore ima jeseniški hokej. Če bodo ljudje podpirali Team Jesenice, še ne pomeni, da bodo podpirali hokejsko zvezo. To moramo ločiti. Pokazalo se bo, ali je hokej na Jesenicah res številka ena.

Predsednik Matjaž Rakovec je želel združiti sprte strani na Jesenicah.

Team Jesenice bo v nekem pogledu pomenil združitev igralcev, ki večinsko prihajajo iz HD Jesenice mladi. Težko bi ocenil, koliko bo prispeval Acroni, je pa sodelovanje predvsem okoli dvorane obljubila jeseniška občina. Imeli smo izvrstne pogovore, opozarjam pa, da je ta projekt nastavljen za leto dni, največ dve. Upam, da se bodo v tem času našle osebe, ki bodo prevzele vajeti. Vsi vemo, da tekmovanje v INL lahko organiziraš z nekaj manjšimi lokalnimi sponzorji, EBEL pa brez Acronija enostavno ne more uspeti. Jesenice si EBEL nedvomno zaslužijo, a morajo imeti urejene finance. Feldkirch bi si recimo tudi marsikaj zaslužil, saj je bil pred leti celo evropski prvak, pa vsi vemo, na kakšni ravni je. V tujini znajo stvari jasno ločiti. Če nimaš finančne konstrukcije, ne moreš priti zraven. Noben klub si ne more privoščiti, da bo dolžan igralcem in hkrati drvel v bankrot. V Avstriji problemov glede tega ni. Ko prideš na sestanek, moraš imeti zagotovljena sredstva, sicer izpadeš v nižje lige. Nikogar ne zanima tradicija. S tem tudi zaščitijo igralce.

Kaj pravijo Avstrijci na novi jeseniški projekt? Predvsem direktor EBEL Christian Feichtinger?

S Feichtingerjem sva v treh letih sodelovanja ustvarila prijateljski odnos. Spoznal sem, da na hokejske projekte gleda zgolj s poslovnega stališča. Njemu je bistveno, da ima močnega sponzorja, uspešno ligo in klube z urejenimi financami. Ko so se Jesenice spomladi prijavile v EBEL, sem pobudo podpiral, a ostal skeptičen. Ne moreš na horuk vstopiti v neko ligo, če ne zmoreš predvideti vseh zadev. Po tej poti je treba hoditi postopoma. Ko bodo Jesenice tudi organizacijsko pripravljene na višjo raven, bodo sprejete v EBEL. In Jeseničani bodo imeli nalogo, da sami najdejo rešitev za lastno stabilnost. Za takšno raven tekmovanja moraš imeti trdno vodstvo in finančno garancijo. Da ne govorim o tem, da je imel Feichtinger v zadnjem času kup težav s komunikacijo, ko mu na Jesenicah nihče ni dvigoval telefona.

Kako sodelujete s HD Jesenice mladi, ki se je odpovedalo tudi igranju v EBEL do 20 let?

Hokejska zveza nikdar ni posegala v delovanje tega kluba. Vedno smo imeli odprte karte, tudi glede igralcev. Zdaj je na našem spisku 28 hokejistov, nekaj pa jih je šlo na preizkušnjo v tujino. Igralci so se odločili, da je INL za njih bolj primerna liga, navsezadnje bodo kmalu prestari za tekmovanje do 20 let. Imel sem tudi sestanek z reprezentanti, ki še niso našli klubov in jim ponudil možnost, da trenirajo in igrajo za Jesenice. Je pa rešitev za naš hokej, da imajo vsi klubi zgrajeno piramido. Če bodo v vseh šestih dvoranah delovale selekcije od najmlajših do članov, potem smo naredili veliko stvar.

Vas skrbijo razmere pri Olimpiji?

Še vedno imam zaupanje, da bodo sezono tako kot vselej speljali do konca. Morda je projekt z Medveščakom preveč nedorečen, saj se ne ve, kako bi sodelovanje delovalo. Gre za unikum v hokejskem svetu. V tem trenutku je bolj pomembno, da se ustvari jedro slovenskih igralcev. Treba jih bo vzgojiti in narediti vrhunske. Tak proces se ne zgodi kar čez poletje, ampak traja več let. Bistvo je, da iz mladih talentov narediš uspešno zgodbo.