Polona, kakšni so vtisi? Pričakovali ste več.

Ja, zares sem pričakovala več, a domov nisem prišla slabe volje. Na začetku sem imela odprte vse možnosti, imela sem proste roke glede taktike, a je v tretji etapi na najdaljšem spustu prišlo do okvare kolesa in pridobila sem ogromen zaostanek. Tako sem visoko skupno razvrstitev morala pozabiti. V naslednjih dneh sem se osredotočila na pomoč najboljši španski kolesarki Anni Sanchis Chafer, da se je uvrstila med petnajsterico. V ekipi so bili zaradi tega zelo zadovoljni z mano in s tem smo bili zadovoljni vsi. Anna je zaradi strahu potrebovala pomoč predvsem pri vožnji v skupini, da smo jo varovale in za ključne odseke pripeljale v ospredje.

Ste dobili kakšen podatek, kako visoko bi se lahko uvrstili, če ne bi imeli smole?

Težko rečem. V zaključkih najpomembnejših etap sem bila že tako utrujena od pomoči, da se z najboljšimi sploh nisem kosala. Verjetno bi bila sposobna uvrstitve med trideseterico, če sem bila prej na obeh nastopih v preteklih letih obakrat na robu dvajseterice. Se pa zvišuje tudi raven ženskega kolesarstva. V prvi uri zadnje etape smo imele povprečno hitrost več kot 50 kilometrov na uro.

Spremljate Tour? Žensko kolesarstvo je v veliki senci moškega.

Žal je Giro kot najpomembnejša ženska etapna dirka na svetu v istem terminu in tudi zaradi tega še bolj v senci moškega. Mislim pa, da se tudi ženskemu kolesarstvu daje več pozornosti. Da bo kdaj Giro Rosa na nivoju moškega Toura, pa so samo sanje. Tour spremljam. Kristijan je priden, vzoren. S tako poškodbo vozi, da je heroj.

Odhajate na žensko etapno dirko v Nemčijo. Tokrat pod okriljem reprezentance z Gorazdom Penkom. Pravi, da je ta dirka težja kot Giro.

Ah, to pa ne. Gorazd Gira še ni videl, sama pa sem vozila oboje in ni primerjave. Giro je najtežja in najpomembnejša ženska etapna dirka. Ta pa je daleč največja v Nemčiji. Upam, da sem se v teh dneh dovolj spočila in mi bo nastop na Giru le koristil. Želim biti spredaj. Žal pa v Nemčiji ni daljših klancev, ceste so bolj izpostavljene vetru. Upam, da se bom znašla bolje kot lani.