»Ni se nama zdelo pomembno«, »ni se nama zdelo alarmantno« in »nisva mislila, da je hčerkino zdravje ogroženo« so bili včeraj pogosti odgovori 34-letne Martine Furlan in leto starejšega Žige Birse, ki sta zaradi svojega skrajnega pogleda na zdrav način življenja po mnenju tožilstva občutno pripomogla k smrti njune komaj osemmesečne hčere Lucije. Njeni starši, vegani, so se skupaj s hčerjo zaprli pred uradno medicino, kar naj bi pripeljalo do njene prezgodnje smrti. Deklica je staršem umrla na rokah zaradi pljučnice, ob smrti pa je bila shirana, imela je skoraj tretjino manj od običajne teže. Tudi sicer naj bi deklica stagnirala v razvoju. Starši se morajo na sodišču zagovarjati zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti ter zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom.

Izolacija pred uradno medicino

Furlanova in Birsa sta že pred časom začela živeti po načelu naravnega življenja, ki sta ga vsilila tudi svoji hčerkici. Ko je Furlanova zanosila, se je pri ginekologinji oglasila le na prvem pregledu, zgolj zato, da je po opravljenem testu urina dobila potrdilo o nosečnosti. Ultrazvok je že takrat zavrnila, saj ni želela »posega v telo« in »agresije na plod«. Od takrat se pri svoji ginekologinji v Ljubljani ni več oglasila.

Lucijo je rodila sredi poletja 2009, s partnerjem Birso pa sta se odločila za naravni porod brez zdravniške pomoči v samoti prijateljeve počitniške hišice na območju Bleda. Z dojenčkom sta se čez nekaj dni oglasila (brez kakršnega koli zdravstvenega zavarovanja in osebnih dokumentov) najprej v zdravstvenem domu na Bledu, od koder so jih poslali v jeseniško bolnišnico, kjer sta otroka prijavila. Tam se je morala Furlanova pustiti pregledati ginekologinji, šivanje porodnih raztrganin pa je zavrnila. Napotili so ju tudi na pregled otroka k pediatru, vendar sta navodila ignorirala. »Ko smo stali na hodniku, je otroka videlo nekaj babic in vse so rekle, da je videti zdrav,« je včeraj pojasnil dekličin oče.

Preberite še: Ko starši trčijo ob zdravnike

Kmalu po rojstvu dekletca se je družina preselila v Zbilje, v hišo Kine kluba Italijana Michelangela Chiecchija, ki uči »sistem naravnega zdravja«. Žiga Birsa je bil v klubu, kjer so potekali tečaji joge, pogovori o zdravi prehrani in podobno, oskrbnik.

Martina Furlan je deklico do njenega šestega meseca izključno le dojila, nato sta jo občasno hranila s kašicami iz sveže zelenjave in sadja, ki sta jih sebi pripravljala kot omako za testenine ali napitek.

Reševalce klicala prepozno

Mati Martine Furlan je veganske starše večkrat opozorila na domnevno slabo skrb za otroka, ki da je presuh in se ne razvija ustrezno, vendar je mladi par ni poslušal. Deklica je na koncu usodno zbolela, vendar starši trdijo, da je bila do tedaj vedno videti povsem zdrava in vesela. Kot edino težavo sta izpostavila, da je Lucijo motila rast zob in da je mamo med dojenjem močno grizla. K pediatru je nista peljala nikoli, tako da deklica sploh ni imela zdravstvenega kartona. »Nisem vedela, da je to obvezno,« je včeraj v zagovoru povedala Martina Furlan, ki si je po drugi strani o alternativnih načinih prehrane in zdravljenja pridobila veliko znanja.

Še ne devet mesecev stara deklica je sredi maja 2010 začela zavračati kašice, vodo in mleko. Martina Furlan je včeraj povedala, da se je tedaj ustrašila za dekličino zdravje, vendar pa se je po pomoč obrnila le k prijateljici in ne k zdravnikom. Njen tedanji partner in oče deklice (zdaj ne živita več skupaj, po smrti Lucije pa sta dobila še enega, danes leto in pol starega otroka) je dodal, da sta deklici s pomočjo žličke v telo vnesla vodo in mleko, zvečer pa jo je Martina še podojila. Zato se jima dekličino stanje ni zdelo alarmantno.

A zjutraj je deklica ležala negibna. Dihala je, vendar se ni odzivala. Tudi Birsa je najprej poklical prijatelja, nato pa je hčer zmočil z vodo. »Prijalo ji je,« je njeno prvo reakcijo opisal oče, vendar je deklica kmalu zatem nehala dihati. Takrat sta poklicala reševalce, ki pa shirani deklici niso mogli več pomagati. Na njihovem domu so se oglasili tudi policisti, saj starši otrokovega trupla niso želeli prepustiti mrliški oglednici, ki je napovedala obdukcijo. Izkazalo se je, da je bila za slabo razvito deklico usodna pljučnica.

Starši, ki jim grozi pet let zapora zaradi povzročitve smrti in še tri leta zaradi zanemarjanja in surovega ravnanja, so včeraj zanikali, da naj bi imela njihova hči v zadnjih dneh pred smrtjo tudi drisko in krvavo blato, kot je njune besede v zapisnik zabeležila mrliška oglednica. Oče Žige Birse je po drugi strani v preiskavi povedal, da je imela deklica že teden dni pred smrtjo vročino, vendar pa včeraj ni želel pričati. Pričanju so se odpovedali tudi drugi sorodniki staršev pokojne deklice.

Medtem poteka še en podoben postopek, ki so ga sprožili po smrti podhranjenega dojenčka iz okolice Mirne.