Spoštovanje samega sebe, iskanje lastnih meja in preseganje teh, predvsem pa spoštovanje nasprotnika so vrline, ki odlikujejo tudi judo. Čeprav s tekmecem za nagrado pometajo po tleh dvorane. Še pred 15 leti ali malo več večina na sončni strani Alp ni veliko vedela o tem športu, z doseganjem odličnih rezultatov, posebej na velikih tekmovanjih, pa se je tudi ta šport počasi preselil v podzavest Slovencev in Slovenk. Kaj za Roka Drakšiča, ki sodi med naše najbolj uspešne judoiste, dejansko pomeni biti judoist? »To pomeni, da nismo nikakršni pretepači ali kaj podobnega, ampak je to plemenit šport, ki temelji na strogem spoštovanju pravil, predvsem pa spoštovanju, samokontroli, tudi kančku skrivnostnosti. Učimo se na osnovi modrosti vzhodnjaških športov, od koder judo tudi izhaja.«

Judo je vzljubil že kot otrok. Pravi, da se otroci tako in tako radi kar naprej nekaj prerivajo, v šoli, na igrišču. A zato je hotel to prerivanje spraviti na višjo raven – odkril je judo, ki ga je povsem zasvojil. »Vzljubil sem vse, kar judo predstavlja – borbenost, nepopustljivost. Učijo nas o vsem tem in tudi o skromnosti. Dejansko živimo tako, zavedamo se svojih sposobnosti, a spoštujemo druge. Judo je res šola za življenje, vsakemu od nas daje ogromno. To potem v veliki večini primerov znamo uporabiti tudi v vsakdanjem življenju,« je dejal Drakšič.

Zase še pravi, da je garač, kot so garači vsi, ki se s tem športom ukvarjajo, saj vedno iščejo popolnost. Če izgubijo dvoboj, iščejo napake in jih skušajo popravljati, če zmagajo, iščejo, kaj ni bilo idealno. Vedno išče popolnost, samo zmaga zanj enostavno ni dovolj. In z motivacijo nima nikakršnih težav: »Poraz ti pokaže tvoje napake, zmaga pa je le povod, da se želiš nadgraditi. Z vsakim dvobojem spoznavam samega sebe, iščem, kje bi lahko napredoval, pa čeprav le za milimeter.« Judo je seveda tudi šport poškodb, najbolj trpijo kolena, in to enostavno zaradi zasukov in sunkovitih gibov, premetov. A to poznajo tudi drugi športi, on o tem ne želi razmišljati, ker se zaveda, da moraš biti enostavno vedno optimalno pripravljen. Vzponi in padci so sestavni del juda, tako kot so sestavni del drugih športov in vsakdanjega življenja. A prava umetnost je, da se po padcu spet čim prej pobereš.

In Rok bo, skupaj z drugimi člani reprezentance, ki je v veliki meri prenovljena in pomlajena, novo popolnost lahko iskal že prihajajoči konec tedna na evropskem prvenstvu v Budimpešti, kjer bo v svoji kategoriji do 73 kilogramov skušal sebi in drugim dokazati, da je dobro delal na pripravah. »Prvič bom na kakšnem večjem in pomembnejšem tekmovanju nastopal v višji kategoriji. To bo zame nova izkušnja, od katere se bom skušal čim več naučiti. Vsi pogledi pa so usmerjeni naprej, na svetovno prvenstvo, kjer bo treba pokazati še nekaj dodatnega znanja,« je prepričan Drakšič.