V Londonu ste ostali brez načrtovane olimpijske kolajne. Kakšne so spremembe ob vstopu v novo štiriletno obdobje?

Brez revolucije. Sprememb ni veliko. Izmed trenerjev v reprezentančni shemi ni več Andreja Nolimala, zato Meglič in Berčič vadita z Miho Terdičem, ki bo še naprej skrbel za ženski del ekipe s Kragljevo in Terčeljevo na čelu. Kariero je sklenila le Nina Mozetič, od starejših sta še vedno zelo ambiciozna Simon Hočevar, ki bo odslej tekmoval le v spustu, in Dejan Kralj, ki si bo poskušal izboriti mesto v reprezentanci v slalomu. Največji novosti sta sodelovanje z zdravnico Nado Kozjek, ki je vrsto let zelo tesno sodelovala z veslačem Iztokom Čopom, na področju prehrane in regeneracije ter več skupnih priprav reprezentance za dvig moštvenega duha. Čeprav gre za individualen šport, tekmovalci lažje realizirajo svoje potenciale, če ekipa od trenerjev do tekmovalcev diha skupaj. Če drug drugemu privoščijo uspeh, je tekmovalec veliko bolj razbremenjen na startu in lahko razmišlja le o svojem nastopu.

Peter Kazuer ostaja svoji v ekipi z očetom trenerjem.

Da, zraven je še Peterlin. Kanuistični dvojec Taljat-Božič ostaja skupaj, s tem, da bo Božič tekmoval še v kanuju enosedu v kategoriji do 23 let na evropskem in svetovnem prvenstvu. Na mirnih vodah Lovro Leban trenira sam, dokler njegov partner iz čolna Rok Kuk ne odpravi težav z ušesom.

Zimske priprave ste namesto v Avstraliji prvič opravili v Združenih arabskih emiratih.

Zamenjava lokacije se je pokazala za odlično izbiro. Trening je bil kakovosten, le vrnitev domov je bila prezgodnja glede na to, da se je zima v Sloveniji razvlekla zelo daleč v pomlad. Sredi marca so morali doma trenirati v hudem mrazu. Združeni arabski emirati so cenejši od Avstralije, saj je mesec dni treninga na tekmovalca z vsemi stroški prevoza, bivanja in najema proge stal manj kot 3000 evrov. Naslednjo zimo gremo znova v Združene arabske emirate, saj bodo progo še izboljšali in v začetku leta 2014 organizirali tudi tekmo. Za zimo 2015 pričakujemo, da bo že zgrajena olimpijska proga v Riu de Janeiru, kamor bi odpotovali vsaj z najboljšimi.

Tekmovalni vrhunci sezone 2013?

V slalomu v začetku junija evropsko prvenstvo v Krakovu in svetovno prvenstvo od 10. do 15. septembra v Pragi. Vmes bo pet tekem za svetovni pokal, ki bo v Tacnu gostoval od 16. do 18. avgusta. Ker je polovica ekipe zelo mlada, bodo nastopali še na prvenstvih mlajših članov, kar pomeni, da bodo imeli zelo natrpan program. Ob tekmi v Tacnu bo Slovenija maja v Bovcu gostitelj evropskega prvenstva v spustu in junija svetovnega prvenstva v sprintu v Solkanu. To pomeni, da bomo zelo obremenjeni tudi po organizacijski plati.

Kako gospodarska kriza vpliva na materialno poslovanje zveze?

Večina pogodb je potekla z olimpijskimi igrami v Londonu, nekatere bodo v naslednjih dneh. Upam, da pri sponzorjih ne bo osipa. Proračun zveze za letošnjo sezono je milijonov evrov, v ta znesek je všteta tudi organizacija svetovnega pokala v Tacnu.

V preteklosti ste prvi del v sezone v čakanju na nakazila denarja iz državne blagajne preživeli tako, da ste živeli na kredit in limit, ki vam ga je odobrila banka.

Letos je drugače. Fundacija za šport je zelo pomagala s tem, da je že nakazala tri četrtine sredstev za vrhunski šport, zato smo lahko doslej izpeljali ves načrtovani program. Zdaj čakamo na podpis pogodb z ministrstvom za šport, da bomo lahko začeli črpati tudi ta del sredstev.