V primerjavi s Kazahstanom je bila Slovenija še vedno precej okrnjena, saj je zaigralo le dvanajst igralcev iz nepozabnega februarskega turnirja za olimpijske igre v Vojensu na Danskem. Sinoči so se prvič predstavili legionarji Žiga Pavlin, Blaž Gregorc in Žiga Jeglič, ki so dvignili raven slovenske igre, na tribuni pa sta, tako kot je napovedoval že selektor Matjaž Kopitar, obsedela igralca Olimpije Aleš Mušič in Žiga Pance. Ljubljančana v ponedeljek zvečer nista imela časa slaviti klubske krone, saj sta se že zgodaj dopoldne zglasila na reprezentančnem treningu, v kadru za igro pa bosta danes, ko bo ob 18.30 sledila revanša proti istemu nasprotniku. Prihodnji ponedeljek se bosta moštvu zagotovo priključila vsaj še Mitja Robar in Andrej Tavželj, ki sta v Nemčiji in Franciji že potegnila črto pod klubsko sezono.

Slovenska igra je bila včeraj najbolj dinamična v uvodni tretjini. Plošček je od palice do palice potoval hitreje in bolj tekoče kot proti Italijanom, še posebno je odstopal udarni napad Sabolič-Jeglič-Bašič, ki je Kazahstance nekajkrat poslal na vrtiljak. A uvodnega vodstva vendarle niso pripravile udarne sile. Potem ko je prefinjeno pridrsal izza gola, je bil uspešen Anže Kuralt, gostje pa so izenačili po odbitku iz nepozornosti pred slovenskimi vrati. V nadaljevanju so Kazahstanci občutneje pritisnili na plin in nevarno pletli mrežo okoli domačega gola. Bili so agresivnejši in bolj kombinatorni od pomlajene slovenske vrste. V drugi tretjini jim je zmago prinesla naveza v drugem napadu, ki je bila prek ideologa Talgata Žajlaouja najbolj opazna. V slovenskih vratih sta se izkazala oba vratarja. Robert Kristan je po predhodnem dogovoru branil 40 minut, drugih dvajset pa Gašper Krošelj. Danes bo priložnost za igro dobil drugi par, Andrej Hočevar in Luka Gračnar.

Slovenija si idealnejšega nasprotnika v pripravljalnem obdobju v trenutni zasedbi ne bi mogla želeti, saj je Kazahstan glede na izkušnje verjetno bliže skupini A kot diviziji I. »Dobili smo gola iz napak, ki jih moramo odpraviti, na drugi strani pa bi morali zadeti ob številčni premoči. Preveč je bilo odprtih strelov in premalo prometa pred vrati gostov. V prvi tretjini smo zelo dobro začeli. Morda so Kazahstanci mislili, da jih čaka lažje delo. Očitno so jih slišali med odmorom, saj so kasneje resneje pristopili k obrambnim nalogam. Za nas je bilo to dobro, saj se moramo navaditi na najvišjo raven hokeja,« je govoril selektor Matjaž Kopitar, ki vsak dan dobi več odgovorov na odprta vprašanja pred majskim prvenstvom na Švedskem.