Spor med stečajnim upraviteljem Mesne industrije Primorske (Mip) Miroslavom Benedejčičem in cenitveno družbo GIC ter njenim cenilcem Borisom Pavličičem, ki se vleče že vse od leta 2010, bi lahko potek stečaja novogoriške mesnopredelovalne družne dodobra zamajal. Novogoriško sodišče je družbi GIC namreč ugodilo v tožbi za okoli 60.000 evrov, kolikor je GIC zahteval za opravljeno cenitev Mipovih nepremičnin. Ta je bila, spomnimo, po Benedejčičevem mnenju neuporabna, s čimer se je strinjal tudi sodnik, ki bdi nad stečajem Mipa. A na podlagi odločitve sodišča je bila zdaj proti Mipu vložena izvršba, računi so blokirani in Benedejčič pojasnjuje, da je potek stečaja podjetja, ki za vzdrževanje obrata še vedno zaposluje delavce, nevzdržen.

Medtem ko so nekdanji zaposleni v Mipu tudi štiri leta po začetku stečaja še vedno brez štirih plač, regresa in odpravnin, premoženja, ki ga nekdanji lastniki Mipa, družina Volk, niso zastavili pri bankah in iz katerega bi se lahko kot nezavarovani upniki poplačali, pa skorajda ni, je sodišče zdaj pred njih v vrsto postavilo tudi stroške za cenitveno družbo GIC.

Kot smo že poročali, je Pavličič cenitve Mipovih nepremičnin opravil poleti leta 2009 in so bile vključene v otvoritveno poročilo, že februarja 2010 pa je bilo upniškemu odboru pojasnjeno, da se Benedejčič s cenitvami ne strinja. Stečajni upravitelj je družbi GIC očital, da je ta uporabljala cenitve, ki so jih v Mipu naredili še v času, ko so družbo obvladovali Volkovi, ki so z napihnjenimi cenitvami želeli dobiti nova posojila. Kot taka naj bi bila ocenjena vrednost za potrebe stečaja previsoka in nerealna. Družba KPMG, ki je delala cenitev poslovne celote, naj bi poleg tega opozorila, da se izračunane vrednosti ne ujemajo z dejanskimi kvadraturami in da ocenjene vrednosti nepremičnin zato niso pravilne. Cenilec v popravke menda ni privolil oziroma je popravil zgolj cenitev obrata v Kromberku in še to na poziv sodišča, storitev pa označil kot dodatno naročilo. Račun cenilca so v Mipu zavrnili in pri drugem ponudniku naročili novo cenitev, zanjo pa po Benedejčičevih besedah plačali zgolj polovico zneska, ki ga je zahtevala družba GIC.

Ta je proti Mipu že leta 2010 vložila tožbo tako zaradi kršitve avtorskih pravic, zaradi česar je ljubljansko sodišče leta 2010 prepovedalo prodajo obrata v Kromberku, kot zaradi neplačanih honorarjev. Novogoriško okrožno sodišče je dalo prav družbi GIC, kar je potrdilo tudi višje sodišče. Čeprav Mip in družba GIC nista podpisala pogodbe in niti določila cene, je sodišče odločilo, da je bila pogodba sklenjena ustno. Ugotovilo je tudi, da čeprav so bile napake v cenitvi grajane, te graje ne zajemajo vseh nepremičnin. Sodišče je Mipu naložilo plačilo skoraj 62.000 evrov, banke pa so sredstva že začele rubiti. Benedejčič sodišču predlaga, da sklep o izvršbi odpravi, saj da so vsa sredstva, ki so na računu Mipa, dejansko v lasti izločitvenih upnikov, posebna stečajna masa pa da ne more biti predmet izvršilnega postopka. Izvršba bo poleg tega Mipu onemogočila poravnavanje tekočih stroškov, tudi plač zaposlenim, ki obrat v Kromberku vzdržujejo pri življenju. Opozoril je še, da nadzora nad obratom ni mogoče opustiti, saj vsebuje hladilni sistem tudi velike količine amonijaka, ki je nevaren tako za okolje kot zdravje ljudi. Opustitev delovanja obrata in sanacija naj bi stečajno maso zmanjšali še za okoli 140.000 evrov.