Še danes in jutri bo okrnjena slovenska hokejska reprezentanca vadila v Kranju, si nato vzela dvodnevni praznični premor in se v torek preselila v Maribor. Štajerska prestolnica bo naslednji mesec tako postala središče hokejskega dogajanja pri nas, saj bo Slovenija v Ledni dvorani opravila glavni del priprav na majsko svetovno prvenstvo v Stockholmu na Švedskem. Selektor Matjaž Kopitar pričakovano še nima na voljo vseh reprezentantov, saj so številni klubi po Evropi s slovenskimi legionarji na čelu zakorakali v sklepno fazo domačih tekmovanj. Izbrana vrsta najverjetneje ne bo popolna niti na uvodnih pripravljalnih tekmah z Italijo prihodnji konec tedna, jasnejšo sliko pa gre pričakovati na kasnejšem paketu dvobojev s Kazahstanom.

V pripravljalnem obdobju in na šampionatu bo eden ključnih mož reprezentance Klemen Pretnar, ki je z Beljakom nedavno sklenil sezono na sedmi četrtfinalni tekmi EBEL proti Linzu. »O potniku v polfinale so resnično odločale malenkosti. Sprva sploh nismo pričakovali, da bo Linz ravno nas izbral za tekmeca, a smo se mu kar dobro zoperstavili. V športu moraš imeti včasih tudi nekaj sreče. Veseli me, da so našo požrtvovalnost na ledu opazili navijači in nas kljub izpadu odkrito podprli,« je o vtisih iz letošnjih izločilnih bojev začel pripovedovati Klemen Pretnar. Pravi, da je v Beljaku srečen. Spomnimo, da je lani poleti, ko je žalostno propadal klub z njegovih Jesenic, dolgo časa čakal na novega delodajalca. Zdaj vidi, da je bila pot na ono stran Karavank pravilna odločitev. To je bila njegova prva selitev v tuje okolje, a mu je zaradi malenkostne razdalje od doma, kjer si je z ženo Tjašo ustvaril družino, mnogo lažje.

Veseli ga sodelovanje z Järvenpääjem

O Pretnarjevih sposobnostih nam je sredi sezone v enem od sproščenih klepetov z izbranimi besedami govoril beljaški trener Hannu Järvenpää. Finec si je močno želel zadržati slovenskega branilca na Koroškem, ob obojestranskem interesu pa ni dolgo trajalo, da se je Pretnar odločil za podpis nove dveletne pogodbe. »Vesel sem, da imam možnost sodelovati s takšnim trenerjem in človekom, kot je Järvenpää. Verjamem, da se bom pod njegovo taktirko še kaj naučil in napredoval. Moja miselnost je namreč vedno precej samokritična. Vem, da lahko igram še na višji ravni, čeprav zadnjo sezono res ni bilo slabo. Poznalo se mi je, da sem lani poleti zavzeto treniral,« je povzel Pretnar. Zelo ga veseli, da bo beljaško moštvo tudi v prihodnji zimi zadržalo jedro letošnje zasedbe. Cilji, kot pravi, morajo biti vedno visoki, hkrati pa je prepričan, da so orli zmožni poseči tudi v sam vrh odprtega prvenstva Avstrije.

Prav posebno zgodbo pa Pretnar z rojaki plete v reprezentanci, s katero je prejšnji mesec v Vojensu na Danskem doživel izjemen trenutek ob zgodovinski uvrstitvi na olimpijske igre 2014 v Soči. »Smo kot velika družina. Ob slehernem zboru se izjemno veselimo skupnega druženja in se zavedamo, kako pomembno je igrati za lastno državo,« je govoril iz izkušenj. V zadnjem obdobju v obrambi kraljujeta z Alešem Kranjcem. Zdi se, da se odlično dopolnjujeta. »Pravzaprav z Alešem res ni težko igrati, saj je hokejist z izjemnimi kvalitetami. Vesel sem, da sva se dobro ujela, pa ne le midva, pač pa vsa ekipa. Ob takšnih talentih, kot jih imamo, je pravi užitek igrati,« je nizal pohvale na račun soigralcev.

Primarni cilj ostaja isti kot vedno

Ker je uvrstitev risov na največji zimski festival športa dvignila hokejske apetite v deželi, se Pretnar zaveda, kako pomembna naloga čaka Slovenijo na bližajočem se svetovnem prvenstvu. Na turnirjih elitnega razreda se je naša reprezentanca doslej vselej osredotočala na obstanek med najboljšo šestnajsterico. To bo po Pretnarjevem mnenju primarni cilj tudi to pomlad. »Verjamem, da nam bo uspelo, saj imamo dovolj znanja in izkušenj. Morda nam uspe še kaj več, a bodimo realni. Če nam tudi na svetovnem prvenstvu uspe presenečenje, bo to le nadgradnja dosedanjega dela,« je sklenil.