Dvorska vas. Novi najemnik hotela Lambergh v Dvorski vasi, novomeški podjetnik Tomaž Hočevar, ki se sicer ukvarja s prodajo črev, napoveduje, da bo hotel, ki je zaprt že več kot tri mesece, s prihodnjim tednom znova sprejemal goste. »Glede na to, da je bil hotel tako dolgo zaprt in da je to v turizmu lahko tudi pogubno, se res trudimo, da bi čez konec tedna pripravili vse potrebno za vnovično odprtje. Še vedno si želimo, da bi dolgoročno postali tudi lastniki hotela,« je včeraj zatrdil Hočevar.

Novi najemnik je načrte sicer že predstavil lokalni skupnosti. »Kljub nekaterim odprtim vprašanjem so me prepričali. Predvsem s tem, da je najemnik pripravljen v hotel vložiti lasten denar. Želim jim vse najboljše,« je dejal župan Radovljice Ciril Globočnik.

Kot smo v Dnevniku razkrili v začetku meseca, je prejšnji solastnik podjetja Predence, ki je bilo lastnik hotela, Mihael Živec podjetje skupaj z drugimi lastniki prodal. Še prej pa je odsvojil edini kapital podjetja Predence, to se pravi nepremičnine v Dvorski vasi, ki so zdaj v lasti podjetja Elba Plus. Po dostopnih podatkih je novi lastnik podjetja Predence, ki je sicer v prisilni poravnavi, domala neznano podjetje GHM, ki je malo pred tem tudi samo zamenjalo lastnika. Po novem je v lasti podjetja KTT Raka, ki je izpraznjeno in dalj časa sploh nima transakcijskega računa. Upravljanje vseh podjetij je prevzel hrvaški državljan Jozo Mršić, na koncu lastniške verige pa najdemo podjetje Salgari iz Bratislave. Kot smo že poročali, naj bi bili v ozadju teh poslov nekdanji vodilni v posojilodajalski verigi Orion z Alešem Alojzijem Rusom na čelu. Ti so v preteklosti prevzeli že vrsto podjetij, ki so bila nato izbrisana.

Tomaž Hočevar je včeraj2 še enkrat zatrdil, da z lastniškimi potezami nima ničesar in da želi zgolj dobro upravljati hotel. »Za začetek računam na naše poslovne partnerje, več načrtov pa bomo javno predstavili v kratkem,« je še dejal Hočevar.

Podjetje Predence pa medtem ostaja v prisilni poravnavi, po kateri bi moralo dolgove upnikom začeti vračati že pred dobrim mesecem, a se to ni zgodilo, zato se kot najverjetnejšo možnost omenja stečaj, pri vsem skupaj pa bodo seveda najkrajšo potegnili prav manjši upniki, po večini gradbena podjetja in obrtniki, ki so hotel pomagali zgraditi. Največji in edini prednostni upnik (terjatev je visoka okoli pet milijonov evrov) pa je Nova Kreditna banka Maribor. »V Novi KBM skladno z načeli dobrega gospodarjenja in korporativnega upravljanja odgovorno spremljamo aktivnosti svojih komitentov, pri čemer upoštevamo vplive odločitve banke tako na poslovanje komitentov kot tudi na poslovanje banke. V tem duhu obravnavamo tudi terjatve do družbe Predence, podrobnosti poslovnega odnosa z našim komitentom pa skladno z zakonom o bančništvu in pogodbeno zaupnostjo ne moremo razkrivati,« so glede terjatve do Predence sporočili iz banke.