Dekleta, ki dirkajo. Vedno zaželena, a nikoli povsem sprejeta. Dirkalniki, močni motorji, mačizem na vsakem koraku. Lepa dekleta sodijo v ta šport, tako menijo ortodoksni privrženci, le kot »lepotni dodatek« na startni črti ali na zabavi zvečer v kakšnem prestižnem hotelu. A dekle za volanom, poleg tega pa še nadvse prijetnega videza, to pa je svojevrstna posebnost in ta posebnost ima svoje ime: Danica Sue Patrick.

30-letno dekle, rojeno leta 1982 v Wisconsinu, danes piše zgodovino dirkanja predvsem kot hitra voznica, pravi fotomodel, ki je tudi velik magnet za oglaševalce. Uteleša recept »seksi in še hitra za volanom«, pa čeprav se v svoji dirkaški zgodovini s prav veliko zmagami ne more pohvaliti. Dirkaški kruh je trd, za dekle še toliko trši, konkurenca pa je na stezi neusmiljena. A uspelo ji je nekaj, kar pred njo ni uspelo nobeni voznici v najmočnejšem ameriškem prvenstvu enosedih dirkalnikov IndyCar: leta 2008 je na dirki na Japonskem v Motegiju zmagala in tako postala edina ženska, ki se je na podobni dirki v zgodovini povzpela na prvo mesto, novembra istega leta pa je bila celo v igri za testiranja v formuli 1, a se je nato moštvo Honde umaknilo iz karavane.

Le leto zatem je neustrašna Danica, ki je v obdobju sedmih let v prvenstvu IndyCar nastopila na 115 dirkah, poskrbela še za en mejnik. Leta 2009 je, s tem je nastopila kot četrto dekle v zgodovini prestižne dirke Indianapolis 500 na slovitem »Brickyardu«, dirko končala na tretjem mestu, za zmagovalcem Heliom Castronevesom in zdaj že pokojnim Danom Wheldonom. S tem je v petem poskusu na tej dirki izboljšala dotedanji najboljši rezultat, ko je leta 2005 dirko končala kot četrta.

In že med tem, ko je še nastopala v prvenstvu enosedih dirkalnikov, se je začela spogledovati z malce drugačnim, a v Severni Ameriki celo še bolj priljubljenim prvenstvom NASCAR. Do popolnega prestopa je prišlo v sezoni 2012, ko se je Američanka predala samo še temu prvenstvu. In da, uganili ste, spet napisala novo poglavje v zgodovini ameriškega ženskega dirkanja. V prvenstvu NASCAR Sprint Cup, ki velja za vrh tega dirkanja v Severni Ameriki, je sredi februarja na kvalifikacijah za prestižno dirko Daytona 500 kot prva ženska osvojila najboljši startni položaj, ko je krog odpeljala s povprečno hitrostjo 316,13 km/h. »Nisem načrtovala, da bi bila najhitrejša v kvalifikacijah, a vse se je izšlo tako dobro, da kar nisem mogla verjeti. Od malih nog so me vzgajali, da sem najhitrejša na dirkaški stezi, imela sem veliko sreče, da sem bila vedno na pravem mestu v pravem trenutku. Zadovoljna sem, da mi je uspelo postaviti nov mejnik v zgodovini naših dirk, a to ni glavni cilj, ki me žene na vsaki dirki. Če daš vse od sebe, če si obkrožen s pravimi ljudmi, uspehi pridejo sami od sebe,« je prepričana Danica. Najboljše dosedanje startno mesto na Daytoni 500 je do letošnjega leta bilo v »lasti« Janet Guthrie, ko je dirko leta 1980 začela kot osemnajsta.

V zasebnem življenju je 30-letnica uspešna toliko, kot ji to dopuščajo dirke, ki so dejansko njeno življenje. Prvega moža pa si ni našla na dirkališču, leta 2005 se je poročila s Paulom Edwardom Hospenthalom, ki je bil njen fizioterapevt, ko je okrevala po poškodbi. Po sedmih letih zakona pa se je par, kot je sama dejala, prijateljsko razšel, da bi pred vsega nekaj tedni v javnost pricurljala novička, da si je našla novega spremljevalca. To pot ga je našla na dirkališču. Ricky Stenhouse Jr. je dvakratni prvak prvenstva NASCAR Nationwide (to je drugo kakovostno tekmovanje v sklopu NASCAR), letos pa tako kot Danica prvo leto nastopa na Sprint Cupu.

Kot hitro dekle, ki zna povedati, kaj misli, pa je seveda priljubljena tudi pri medijih, čeravno se zna kdaj kar dobro pošaliti na račun novinarjev. Kot prepoznavno postavno dekle je tudi tarča snemalcev reklam, navsezadnje nastopa kot manekenka, nastopila pa je tudi že v TV-serijah, recimo v CSI: NY, ko je zaigrala dirkačico, ki je bila osumljena umora, posodila je svoj glas v Simpsonih in nastopila v nekaj video spotih.

In seveda, tukaj je še ime: Danica. »Ko sem bila še otrok ali najstnica, sem bila obsedena z iskanjem pomena določenih imen, ker svojega nisem nikjer našla. Zakaj je mama, ki je sicer norveških korenin, izbrala to ime, bo povedala sama, jaz lahko povem le, da mi je bilo to ime všeč vse do takrat, ko sem se preselila v Los Angeles. Saj ne, da mi zdaj ni všeč, a ker se tako lepo rima z imenom Shaniqa, to pa me jezi.« Shaniqa je namreč v ZDA stereotipno ime za temnopolto dekle iz geta z značilno obleko, veliko zadnjico, značilnim načinom govora in podobnimi stereotipnimi oznakami. »Danica je slovansko ime. Ko sem dirkala v Veliki Britaniji, sem bila že zaradi imena drugačna od ostalih. V osnovi pomeni jutranjo zvezdo danico,« še dodaja. Na ugibanje, če je mogoče v njej kaj slovanske krvi, pa do sedaj še ni odgovorila. Trenutno ima preveč dela na dirkaških stezah.