»Vsako minuto se bolj zavedam, kaj sem dosegel. Glede na to, kaj se je dogajalo v poskusnem skoku (111 metrov op. p.), takšnega uspeha res nisem pričakoval. Jezo sem usmeril v pravo smer in imel v prvem skoku tudi nekaj sreče z vetrom,« je bil po tekmi zgovoren Jaka Hvala, ki včeraj ni zapravil vodstva kot na začetku sezone v Kuusamu, čeprav so mu tekmeci dihali za ovratnik. Ob polčasu je Avstrijec Gregor Schlierenzauer zaostajal 0,7 točke, Japonec Taku Takeuči 1,2 točke, razlika do šestega mesta je bila 1,5 točke. »Izkušnje iz Kuusama so mi prišle zelo prav. Veliko sem se naučil tudi na letošnjem mladinskem svetovnem prvenstvu v Libercu, kako se moraš obnašati, ko vodiš, in kot vodilni ostaneš sam na vrhu zaletišča. Bil sem veliko bolj miren kot v preteklosti, nisem se obremenjeval z rezultatom, čeprav tovrstnih misli ni mogoče povsem odgnati, ampak sem se osredotočil na tehniko skoka,« je pot do prve zmage v karieri opisoval Hvala.

Njegova najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu doslej je bilo peto mesto iz Engelberga decembra lani. V letošnji zimi je sicer zapravil tri priložnosti za uvrstitev na zmagovalni oder. Očitno se je v zračnih bitkah prekalil, da nove priložnosti ni izpustil iz rok, zato sta mu na koncu v hrbet gledala Takeuči in Schlierenzauer. »Schlierenzauer mi je športno čestital za zmago in svetoval, naj čim bolj uživam v zmagoslavju, ker je prva sploh nekaj posebnega in veličastnega,« je kar kipelo iz Hvala, ki je dodal, »končno sem unovčil dobro formo. Ob takšni ekipi, kot je slovenska, in izjemnem moštvenem duhu, je vse veliko lažje. Bomo videli, kaj pomeni zmaga za naslednje tekme. Ni dvoma, da grem lažje naprej in komaj čakam na polete v Oberstdorfu.«

»Sanjsko!« je bil prvi komentar presrečnega slovenskega selektorja Gorana Janusa, ki se na trenerski tribuni ni hotel veseliti zmage, dokler se pred Hvalo ni izpisala številka ena, čeprav so mu trenerji iz ostalih reprezentanc govorili in že čestitali za prestižno zmago in drugo Zdravljico zapored na nemški turneji. »Ker je za nami že veliko tekem, fantje pa so v formi, mi pred finalnim skokom Hvala srce ni razbijalo nič bolj kot običajno. Za nami je zaradi vetra ena najtežjih tekem v sezoni, v kateri je bilo možno prav vse. Po poskusnem skoku še zdaleč ni kazalo na tak sanjski razplet, saj je bil najboljši Pungertar s 126,5 metra. A nisem zganjal panike, ker smo najboljše strelivo prihranili za tekmo. Nam Slovencem se je izšlo vse po načrtih, vseh pet tekmovalcev med prvih 18 je dokaz, da smo trenutno najbolj vroča roba v svetovnem pokalu. Konkurenca ni nevoščljiva, ampak nam uspehe privošči,« je tekmo analiziral Janus, ki je posebej pohvalil servis Elana z Aljošo Bramcem in vodjo Tonijem Justinom. Za proizvajalca smuči iz Begunj je to prva zmaga po dveh sušnih letih.

Na vprašanje, kako je med prvo in drugo serijo pripravil Hvala, je Janus odvrnil: »Ni bilo težko. Opozoril sem ga le na točnost odskoka, da naj ne čaka do roba mize, ampak odriv začne nekoliko prej. Popolnoma sem mu zaupal, saj se je doslej redno uvrščal med najboljših deset v svetovnem pokalu.« Janus je posebej čestital Pungertarju za najboljšo uvrstitev kariere s 15. mestom: »Upam, da se je Matjaž od ostalih štirih nalezel uspehov in se bo redno uvrščal med dobitnike točk svetovnega pokala.« Skakalci se bodo danes preselili na polete v Oberstdorf, kjer bodo jutri kvalifikacije, v soboto tekma posameznikov, v nedeljo moštev (obakrat začetek ob 17. uri). Janus je na obeh tekmah napovedal napad na zmago.