"Poraba je bila za dober odstotek manjša kot leto prej, po drugi strani pa je vršna moč predvsem zaradi klimatskih razmer narasla za štiri odstotke in dosegla 126,2 megavata, kar je največ doslej," je na današnji novinarski konferenci dejal Sovič.

Poraba električne energije lani je bila na mariborskem območju z izjemo leta 2009 najnižja po letu 2006. A medtem ko rabo električne energije v zadnjih letih zaznamuje padajoč trend, po Sovičevih besedah vršna moč zadnja leta raste. V obdobju od leta 2005 je vršna moč namreč rasla s povprečno letno stopnjo 2,7 odstotka.

Kot je ob tem dodal prvi mož Elektra Maribor, so v letu 2012 obnovljivi viri energije in viri z visokim izkoristkom, ki so vključeni v njihovo omrežje, prispevali že ekvivalent ene sedmine potrebne energije, razmerje med energijo iz prenosnega omrežja in razpršenimi proizvodnimi viri na območju Maribora pa je bilo 86 odstotkov v korist prvega.

Aktualni intenzivni investicijski ciklus je po Sovičevih besedah predvsem posledica potreb po obnovi elektroenergetskega omrežja in uvajanja novih tehnologij, zlasti sistema naprednega merjenja. Več kot 18.000 vključenim merilnim mestom se bo v letu 2013 priključilo novih 10.700 merilnih mest.

Največje investicije v visokonapetostnem omrežju so tako po besedah Soviča izgradnja 110-kilovoltnega kablovoda razdelilno-transformatorskima postajama (RTP) Koroška vrata in Pekre, vzporedno obratovanje daljnovoda RTP Maribor - RTP Melje ter obnova RTP Radvanje in RTP Podvelka.

V srednje in nizkonapetostnem omrežju so denar namenili za ureditev srednjenapetostnega in nizkonapetostnega omrežja ter transformatorske postaje na območju Zrkovc, izgradnjo nove transformatorske postaje Gačnik 4, rekonstrukcijo transformatorske postaje Malečnik 1, izgradnjo nadomestne transformatorske postaje Trčova ter nove transformatorske postaje Rošpoh 6 in njeno vključitev v srednjenapetostno in nizkonapetostno omrežje.

Natančnih podatkov o tem, kako je mariborski elektro distributer sklenil lansko poslovno leto, Sovič tokrat še ni mogel navesti. Rezultati bodo znani predvidoma marca, saj je pred tem potrebno opraviti še natančen poračun omrežnine. "Prvi podatki kažejo, da bo poslovanje pozitivno in da bodo mnogi parametri zelo ugodni," je dejal Sovič.

Lanske poslovne rezultate bodo zagotovo vsaj nekoliko pokvarile vremenske ujme, ki so v letu 2012 kar nekajkrat povzročile izdatno škodo, zlasti v času jesenskih poplav in zgodnjega močnega sneženja, a so tega po besedah predsednika uprave glede na klimatske spremembe v svetu že vajeni. Škoda se, kot je dodal, meri v sto tisočih evrov, večinoma je že sanirana, za popolno odpravo posledic pa bo potrebnega še kar nekaj časa.