Tina Maze ne pozna omejitev. Mejnike podira drugega za drugim in vprašanje je, kje se bo ustavila, če se sploh bo. Včeraj je prvič v karieri zmagala na superveleslalomu za svetovni pokal v St. Antonu, čeprav je pred njo Anna Fenninger nalogo opravila popolno. No, skoraj popolno. Kajti Črnjanka je smučala še hitreje. Za štiri stotinke je prehitela Avstrijko, s katero sta preostale smučarke pustili daleč za seboj. Fabienne Suter je na tretjem mestu zaostajala 99 stotink, Lindsey Vonn na četrtem pa sekundo. Mazejeva je tako drugič v dveh dneh v hitrih disciplinah premagala Američanko (ta je tekmeci čestitala za včerajšnjo zmago), ki se je po enomesečni odsotnosti vrnila v svetovni pokal. To se je še v minuli sezoni zdelo skoraj nemogoče. Sedaj je Mazejeva od 57-kratne zmagovalke tekem za svetovni pokal boljša tudi v hitrih disciplinah, čeravno je bila tehnično zahtevna proga v St. Antonu bolj po volji Mazejevi kot Vonnovi.

Najboljša slovenska smučarka vseh časov se je vpisala v elitni klub. Postala je šesta tekmovalka v zgodovini svetovnega pokala, ki je zmagala v vseh petih disciplinah. Pred njo je to uspelo Petri Kronberger, Pernili Wiberg, Janici Kostelić, Anji Pärson in Vonnovi. Če bi pred koncem sezone zmagala še v slalomu in smuku, bi po Kronbergerjevi in Kostelićevi kot tretja v zgodovini zmago v vseh disciplinah slavila v isti sezoni.

»Po vseh emocijah, ki so šle skozi mene, ko sem čakala, ali bom prva, je to ena mojih največjih zmag. Superveleslalom je nepredvidljiva disciplina. Težko je bilo ohraniti mirno glavo, ampak mi je uspelo. V delih, kjer je treba tvegati, sem tvegala. Proga ni lahka, a mi je všeč,« je bila Tina Maze vesela novega mejnika v svoji karieri. V tej sezoni jih je postavila precej. Pred tekmo je dejala, da je cilj zmaga, da mora zgolj ohraniti hladno glavo in vroče noge. »Ravno to mi je uspelo. Morda je pomagalo, ker sem noge grela na pečki,« se je zakrohotala v družbi fizioterapevtke Nežke Poljanšek, ki skrbi, da mišice niso preveč utrujene. Takšno vlogo ima ob napornem ritmu tekem tudi adrenalin, ki ga prinašajo zmage. Medtem ko nekatere druge smučarke na trenutke spominjajo na utrujenega kljuseta, je Mazejeva poskočna, ne glede na vse napore. »Sem sveža, ker zmagujem. Rezultati mi dajejo energijo. Minula sezona je bila drugačna, izjemno naporna, za 'ubiti se'. Ko zaostajaš 400, 500 točk, je mučno. Sedaj je povsem drugače,« je ponazorila tudi, kako se sedaj počutijo njene tekmice. Mazejeva se je razveselila navijačev iz Črne na Koroškem, med katerimi sta bila tudi oče in mama, medtem ko Andrei Massiju nasmešek nikakor ni šel z ust. Tokrat se je moral celo on zelo potruditi, da je našel malenkost, ki bi jo bilo mogoče izboljšati. »Težko je reči, kateri dosežek je vrhunec v vragolijah, ki jih uganja Tina. Uspela ji je zelo kakovostna predstava. Fenningerjeva smučala fenomenalno. A Tini je uspelo, čeprav ključnega zavoja ni izpeljala optimalno. Njeno smučanje je na izjemni ravni,« je dejal Andrea Massi.

Čeprav o njih ne želi preveč izgubljati besed in se raje osredotoča na smučanje, pred številkami, ki govorijo njej v prid, Mazejeva ne more ubežati, včasih pa kakšno besedo kljub vsemu nameni tudi rekordom in statistiki. Tako si je pred novim letom zaželela prve superveleslalomske zmage. Pri tej želji je že kljukica, druga je bila povezana z dvema zmagama v enem koncu tedna, kar ji še ni uspelo. V soboto ni bila daleč od tega dosežka, kajti od druge smukaške zmage v karieri jo je ločilo 30 stotink sekunde. Zagodel ji jo je novozapadli sneg, zaradi katerega je bila proga skrajšana in na nekaterih delih mehka, na drugih trda. Če bi bila tekma izpeljana po prvotnem načrtu, bi do izraza prišla njena fizična pripravljenost in tehnična dovršenost na trdih progah. A se niti v soboto ni pritoževala, kajti tudi četrto mesto je imeniten rezultat, sploh v disciplini, ki velja za njeno ahilovo peto. A tudi to se očitno spreminja. »Tudi smukaški rezultat je super. Škoda je le zaradi razmer. Če bi bilo trdo, bi imela bistveno več možnosti biti povsem spredaj. Precej sem se lovila, da sem našla pravi občutek na smučeh. Verjetno sem kakšno napako naredila spodaj. Bilo je težko najti pravo linijo, ker je bila proga na nekaterih delih trda, na drugih mehka,« je dodala Tina Maze, ki ji hitrost vse bolj prija, zato si tudi na smukih upa tvegati. Naslednji jo čaka ta konec tedna (prej bo že jutri v Flachauu slalom) v Cortini d'Ampezzo. »V Cortini je proga je manj tehnično zahtevna, zato ne vem, kako hitro lahko tam smučam. A zakaj ne bi zmagala tam?« je dejala o novem izzivu.

Največji vseeno ostaja meja 2000 točk. Ker jih ima sedaj 1289, do konca pa je še 16 tekem (če ne bodo nadomestili odpadlega smuka iz Val d'Isera), ima lepe možnosti, da jo preseže. Da bi postavila rekord v številu točk v eni sezoni (z 2000 ga ima v rokah Hermann Maier), mora v povprečju osvojiti 44,5 točke oziroma peto mesto, ki prinaša 45 točk. V tej sezoni se le na treh smukih in na zagrebškem slalomu, ki ga ni končala, ni uvrstila med najboljšo četverico, na preostalih 16 tekmah pa je bila na zmagovalnem odru ali tik pod njim.