Borut, zmotili smo vas doma. Glede na lepo vreme ste verjetno tudi danes prevozili klasični idrijski krog?

Kako ste vedeli? Trasa iz Idrije v smeri Cerknega, Mosta na Soči, čez Čepovan, Ajševico, Ajdovščino, Col, Črni Vrh in nazaj v Idrijo je zares prava idrijska klasika. Dolga je 137 kilometrov in ima več kot 1700 metrov višinske razlike. Prevozil sem jo v štirih urah in pol. Dober trening. To zimo so razmere nam kolesarjem zelo naklonjene. Kot nalašč, saj po dveh letih nisem odšel v tople kraje. Z izjemo desetih mrzlih dni je bilo možno zelo dobro trenirati, da sem blizu domačih. To meni veliko pomeni.

Letos ne boste začeli sezone na avstralskem Touru, kjer sta lani vozila tudi Grega Bole in Kristijan Koren. Je v Avstraliji prevroče sredi januarja?

O dirki v Avstraliji ne morem reči ničesar slabega. Za nas Evropejce je zelo specifična. Če bi želel narediti dober rezultat, bi moral dobro trenirati že novembra. A moja sezona se končuje zelo pozno. Vmesnega obdobja je bilo v minulih letih malo, premalo. Tako dolge sezone so tudi psihično utrujajoče. Tudi nisem več star 25 let. Vem tudi, zakaj lahko tri etapne zmage v Avstraliji pobere Nemec Andre Greipel. Celo zimo preživi na Malorki. Tudi v Avstraliji naključij ni.

Bosta torej dirki Po Katarju in Po Omanu boljši za uvod?

Mislim tako. Časovna razlika je manjša, zato ni potrebnih 14 dni aklimatizacije. Temperaturni šok ni tako velik. Tudi ob vrnitvi na prve dirke v Evropo je prilagajanje lažje. Lani je že na prvih dirkah zelo veliko kolesarjev zbolelo, tudi pol naše ekipe. Organizem takih šokov očitno pri mnogih ne prenese. Če zboliš po prvih dirkah, gre lahko hitro mimo že pol sezone. Večina najboljših s Tomom Boonenom vred, ki vozi klasike, vozijo v Katarju in Omanu. Upam, da se bo odločitev za manj tvegan program tudi meni obnesla.

Kako je bilo na predstavitvi ekipe v Kazahstanu? V Astani sta z Janijem Brajkovičem in športnim direktorjem Gorazdom Štangljem drugo sezono?

Tam je bilo predvsem zelo mrzlo. Predstavitev je bila na visokem nivoju. Veliko je novih kolesarjev in spremljevalnega osebja.

In kakšno je vzdušje v ekipi?

Dobil sem občutek, da je atmosfera povsem drugačna kot lani. Čutiti je bilo veliko manj nervoze in pritiska. Po eni plati je to tudi razumljivo. Po skromni sezoni 2011 smo leta 2012 zmagali na dirki Amstel Gold z Gasparottom, na dirki Liege z Iglinskim, na etapah na Giru in Vuelti ter še Vinokurov je slavil na olimpijskih igrah. Tudi Jani Brajkovič je prispeval svoje z zmago na Kataloniji, Touru. Za Astano je dobra sezona. Posebno vzdušje v ekipi daje tudi prihod Vincenza Nibalija. Imam zelo dobre občutke. To pa ne pomeni, da kolesa ne bo treba goniti tako kot prej. Kako bo, bo čas pokazal.

Kaj ste si zastavili za uvodni del sezone?

Da že na prvih večjih dirkah dobro začnem. Na visoki ravni. Najprej marca na veliki etapni dirki Pariz–Nica, na klasiki Milano–San Remo ter potem v nadaljevanju na severnih klasikah Gent–Wevelgem, v Flandriji, Pariz–Roubaix. Že na dirki Pariz–Nica je napovedan prihod sprinterjev prve lige s Petrom Saganom in Boonenom. Predvsem bi rad samemu sebi dokazal, da zmorem biti zraven.

Boste vozili konec februarja na klasiki Po Furlaniji - Julijski krajini, ki se končuje v Gorici?

Imel sem v programu. Slišal pa sem, da jo bodo ali so jo že odpovedali. Žal.