Ko je že kazalo, da bodo včeraj na Kongresnem trgu v največjem številu ostali policisti, ki so v parih nadzorovali dogajanje na skorajda praznem in mirnem trgu, so se ob sidru v Parku Zvezda vendarle začeli zbirati prvi protestniki. Čeprav je udeležbo na Vstaji znanja, kot so protest poimenovali organizatorji, na socialnem omrežju Facebook napovedalo skoraj devetsto ljudi, se je na Kongresnem trgu zbralo zgolj nekaj deset protestnikov, ki so s transparenti in vzkliki nezadovoljstva sporočali svoje nestrinjanje z ukinjanjem vpisnih mest na javnih univerzah in gimnazijah ter finančnimi rezi na področju javnega šolstva.

»Kljub pozivom k spremembam nas politiki ne slišijo, argumentirana razprava ni mogoča. Protesti so zato edini način, da sporočimo svoje nezadovoljstvo,« je ob tem aktualno dogajanje komentiral politolog in aktivist Andrej Kurnik, ki je na Vstaji znanja prav tako izrazil podporo javnemu šolstvu. »Nehati je treba uničevati javno šolstvo, česar brez radikalnih političnih sprememb ne bomo dosegli. Ko se bo upravljanje z javnim dobrim, katerega edini namen je plenjenje javnega in skupnega dobrega, končalo, potem bo denarja dovolj tudi za visoko šolstvo,« je še prepričan Kurnik.

Protestniki so si bili enotni, da krize niso povzročili študenti in dijaki, temveč politiki, bančniki in tajkuni, ki bi morali za svoja dejanja odgovarjati. »Ne bomo plačali vaše krize« in »Štipendije, malice, šolanje za vse« so med drugim na transparentih sporočali protestniki, med katerimi je bilo največ študentov. »Razmere na naši fakulteti niso zavidljive, saj se soočamo z veliko prostorsko stisko, zaradi krčenja programov pa trpi tudi kakovost študija,« je razloge, da se je odpravila na protest, naštela študentka slovenistike na filozofski fakulteti Gaja Jezernik Ovca in priznala, da je že razmišljala tudi o iskanju možnosti zaposlitve v tujini: »Čeprav za zdaj še ostajam optimistična, da bomo, tudi s pomočjo protestov, dosegli pozitivne spremembe.«

Tudi študent Jure Kreft obžaluje, da so razmere mlade prisilile, da svoje nestrinjanje izrazijo na ulicah: »Čeprav je Slovenija za mlade še vedno lahko perspektivna, je žalostno, da imamo občutek, da v tem trenutku ne napreduje. Zato smo tukaj.«

Protestniki so po dobri uri krenili še pred ustanove, »ki nam jemljejo pravico do vsem dostopnega kakovostnega šolanja,« kot so jih poimenovali organizatorji, ki so se poimenovali Vstajniška republika, in svoje nezadovoljstvo z glasnim vzklikanjem »Gotovi ste, lopovi!« izrazili še pred ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve, shod pa sklenili pred ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.