Skoraj mesec dni dolga poganja so se uspešno končala, potem ko je bilo v veselem decembru kar nekaj dramatičnih obratov. Vsaj dvakrat naj bi vse kazalo, da bo Katanec ponudbo zavrnil. Ko je Aleksander Čeferin v rokah že imel telefon, da tiskovni službi NZS naroči zapis sporočila za javnost, da je Katanec rekel ne, je prišlo do preobrata z dogovorom za nov sestanek in na koncu vendarle srečnega konca po željah navijačev.

Najbolj dramatično je bilo prav zadnja dva dneva lanskega leta, ko je tudi Čeferinu začelo zmanjkovati časa, potem ko je dolgo časa potrpežljivo čakal na Katančev odgovor v upanju na ugoden razplet. Na zadnjem sestanku je uporabil vse znanje in izkušnje, s katerimi je zaslovel kot odvetnik v sodnih dvoranah, in z argumenti Katanca dokončno prepričal, da sta si segla v roke za sodelovanje, ki naj bi trajalo do leta 2016, ko je v Franciji evropsko prvenstvo z razširjeno udeležbo 24 reprezentanc.

V čakanju na odločitev Katanca je bila NZS zasuta s ponudbami iz domovine in tujine za selektorsko službo. Ko je Katanec vse bolj odlašal odločitev, je Čeferin moral vsaj pri sebi iskati rezervno rešitev, ki pa znova ni bila iz kupa prispelih ponudb. Če ne bi posegel po domačih strokovnjakih, naj bi bila Čeferinova ideja tujec, ki pozna razmere v Sloveniji. A Robert Prosinčeki je pogodbeno vezan na službo v klubu v Turčiji, za nameček pa tudi letna plača dobrih 200.000 evrov, kolikor si lahko privošči NZS, da ne zaide v finančne težave, ni posebej mamljiva za resnično vrhunske strokovnjake, ki imajo pač svojo ceno. Izjemno agresivno je bilo lobiranje za Italijana s slovenskimi koreninami Edija Reyo, vendar na lestvici kandidatov, če bi Katanec rekel ne, baje ni bil na mestih ena in dve.

Katanca čaka obilica dela. Najprej bo moral uradno oblikovati strokovni štab. V njem naj bi bila člana zlate generacije, trenutno trener Rudarja iz Velenja Aleš Čeh, ki je bil v času znamenitega spora v Južni Koreji kapetan reprezentance, in Željko Milinović, ki je postal reprezentant šele pri 29 letih, ko je selektor postal prav Katanec. Trener vratarjev naj bi ostal Nihad Pejković, ki je bil v tej vlogi že pri zadnjih dveh selektorjih Matjažu Keku in Slaviši Stojanoviću.

Katanec bo na klopi Slovenije debitiral 6. februarja na prijateljski tekmi z Bosno in Hercegovino v Kopru, zato bo moral kmalu izbrati igralce. Še pred objavo seznama bo treba obiskati kakšen klub, najprej ga pričakujejo v najboljšem slovenskem kolektivu Mariboru. Kvalifikacije za svetovno prvenstvo leta 2014 v Braziliji se bodo nadaljevale 22. marca s tekmo z Islandijo v Stožicah v Ljubljani.

Z vrnitvijo Katanca bodo znova polne tudi tribune na reprezentančnih tekmah na Bonifiki in v Stožicah. Tribune v Kopru bodo premajhne, saj ima BiH izjemno veliko navijačev tudi v Sloveniji. Tekma z Islandijo je začetek serije šestih kvalifikacijskih tekem za nastop na svetovnem prvenstvu v letošnjem letu. S serijo zmag bi se Slovenija še lahko vmešala v boj za drugo mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije.