To je pred dvema tednoma postal Tadej Veber, arhitekt in član strokovnega sveta SDS, ki je širši javnosti znan kot osrednji akter v aferi Opera. Leta 2007 je namreč ministrstvu za kulturo, ki ga je takrat vodil Vasko Simoniti, za 31.000 evrov svetoval pri projektih obnove Opere in Moderne galerije, čeprav je bil hkrati zaposlen v družbi Gradis biro za projektiranje, ki je bila podizvajalec pri obnovi Opere. Veber, ki je danes tudi eden od manjših solastnikov Gradisa biro za projektiranje, je tedaj sodeloval tudi pri izbiri izvajalca obnove Opere, ki jo je ministrstvo prepustilo Vegradu in SCT, njegovo vlogo v poslu pa je pod drobnogled vzela tudi komisija za preprečevanje korupcije.

Na ministrstvu nam včeraj na vprašanje, zakaj so z Vebrom (brez javnega natečaja) podpisali pogodbo o zaposlitvi za določen čas, natančneje do izteka ministrovega mandata, niso odgovorili. Posredovali so nam le opis Vebrovih delovnih nalog. Novi svetovalec bo tako ministru "neposredno pomagal pri vodenju strokovnih nalog", mu "svetoval pri zagotavljanju razvoja organizacije" ter samostojno oblikoval ključne sistemske rešitve in druga najzahtevnejša gradiva ...

Opozoriti velja, da bo Veber vodil tudi projektne skupine "za najzahtevnejše in ključne projekte". Ta podatek je pomemben zaradi politično-lobističnega "zaledja" novega Černačevega svetovalca. Veber, ki se je pred časom omenjal v krogu kandidatov za vrh Darsa, naj bi bil namreč blizu tako imenovanemu mariborskemu krogu, ki je v zadnjih mesecih prevzel vajeti na področju domače infrastrukturne politike. Njegova najvidnejša predstavnika naj bi bila novi predsednik uprave Darsa Matjaž Knez in Černačev svetovalec Emanuel Čerček. Tega je vlada v zadnjega pol leta imenovala v nadzorni svet stanovanjskega sklada, finančno-projektni svet Družbe za razvoj infrastrukture (DRI) in upravni odbor Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO), ki je pred večdesetmilijonsko investicijo v odlagališče radioaktivnih odpadkov.

Veber je po javno dostopnih podatkih sodeloval tudi pri programu razvoja Slovenije, ki so ga v mesecih pred lanskimi volitvami spisali v SDS. Takrat je za spletno stran stranke ocenil, da Slovenija "čim prej potrebuje dobrega gospodarja, ambiciozne menedžerje in fleksibilne bančnike".