Po besedah novogoriškega župana Mateja Arčona bodo o brezplačnem prenosu gradu na občino odločali na novembrski seji mestni svetniki. Na mestnem svetu so pred časom že sprejeli sklep, da se grad prenese na občino brez dodatnih stroškov. Po zadnjih dogovorih z ministrstvom, ki je upoštevalo nekatere pripombe novogoriške občine, bi občina morala dosedanjemu najemniku plačati okoli 36.000 evrov. Toliko naj bi bil po oceni ministrstva vložek v obnovo gradu.

Grad Rihemberk, ki je eden najlepših na Primorskem, že 13 let propada v državnem lastništvu. Država ga je celo uvrstila na seznam nepremičnin za prodajo - ocenila ga je na 2,1 milijona evrov. Glede dosedanjih vlaganj v grad nam je arhitekt Vidič povedal, da se trenutno o vsem pogovarja le z državo, medtem ko občina z njim še ni navezala stikov. Koliko je vložil v grad, nam ni zaupal, dejal pa je, da je številka višja od tiste, ki se pojavlja v javnosti. "Grad mora dobiti lastnika in to je v tem primeru lahko lokalna skupnost. Gre za kulturni spomenik, ki ga je treba zaščititi pred propadanjem in mu vdihniti življenje," dodaja Aleš Vidič.

Na novogoriški občini so ustanovili posebno skupino za pripravo programa revitalizacije gradu Rihemberk, ki jo vodi svetnik Robert Žerjal. Po programu naj bi grad do leta 2020 popolnoma prenovili in bi postal kulturnozgodovinski, izobraževalni in turistični center. Obnovo načrtujejo v petih etapah, do četrte pa naj bi porabili osem milijonov evrov. Denar naj bi pridobili tudi na mednarodnih razpisih. Najprej naj bi zagotovili varnost za obiskovalce, izvedli najnujnejšo obnovo, zgradili parkirišče, uredili prostore za turistično pisarno in gostinsko ponudbo. Obnovljeni grad naj bi dali v upravljanje Goriškemu muzeju.