Ljudje so naveličani

Zbirališče je v mestnem središču, tik ob prometni avtobusni postaji, dobesedno pred vhodom v trgovino in blizu stanovanjske soseske. "Meni je tja mučno oditi, sem pa stara in druge trgovine so dlje. Prosjačenje, beračenje, nadlegovanje, pripombe, pijančevanje je dnevni program," trdi občanka, ki ne želi povedati imena, Slavica Kurson pa dodaja: "Tu je ogromno mladih, to se mi zdi posebej grozljivo!"

Policija pride in gre, a odgovorni Policijske uprave Kranj lahko dobesedno iz pisarn gledajo na ta "alkoholni raj", kjer tečeta pivo in vino vsak dan v potokih. Da bi tam videli mestne redarje, je prava redkost. V bližnji propadli hiši je pred leti umrl zasvojenec z drogami, mestna občina Kranj pa zdaj sprejema odlok o prepovedi pijančevanja na javnih površinah.

"Sami čistimo..."

"Ma kakšen odlok, mi se na to ...!" so bile besede enega od prisotnih pred trgovino, drugi pa so opozorili na polne vreče smeti in pločevink, ki naj bi jih pobrali za sabo. Ja, ta druščina zdaj že sama skrbi za čistočo, trdijo med partijo balinanja s plastičnimi ploščicami. Zabavajo se, steklenice krožijo, pločevinke pa ležijo naokoli. "A zdaj nas bodo pa zopet preganjali?" so spraševali.

Marija Urh, poslovodkinja trgovine, je o popivanju povedala: "To je nevzdržno in vsako leto je huje. Tu se zbere do 50 ljudi, preprodajalci mamil delujejo dobesedno tik ob policijski stavbi. Skupaj z ljudmi iz našega podjetja smo skušali opozoriti na problem, ki ga občutimo zaposleni in naši kupci. Sicer jih fizično ne napadajo, a verbalno so stalno pod pritiskom. Trgovke in drugi smo čistili in čistimo smeti, okolica je umazana, a odgovorni so gluhi za vse pozive, prošnje, pritožbe."

Kot v posmeh veljajo podatki centra za socialno delo, da je v Kranju evidentiranih le 46 alkoholikov. Prihodnji teden bodo mestni svetniki sprejemali odlok o omejevanju alkohola na javnih površinah, a okupirano območje kranjske avtobusne postaje ostaja največja kranjska sramota.