V soboto je v Mhotelu potekala zelo zanimiva okrogla miza z naslovom "Leadership and youth", katere gostje so bili Matej Golob (SLO), Petra Kocjan (SLO), Mojca Markizeti (SLO), Theodore Brinkofski (USA) in Nana Yaw Osei - Darkwa (Gana), moderator pa je bil Matej Delakorda. Pozdravila nas je tudi ganska veleposlanica iz Rima Anita Evelyn Stokes - Hayford.

V ponedeljek so udeleženci poslušali zanimivo predavanje dr. Iana Sutherlanda z naslovom "Rethinking Leadership: Aesthetic Reflections". Dr. Sutherland je docent in vodja doktorskega programa na IEDC - poslovni šoli Bled. ITekom predavanja se je dr. Sutherland dotaknil vprašanj in problemov, s katerimi se soočajo voditelji 21. stoletja, hkrati pa je jasno, da jih tradicionalno izobraževanje in vodenje ni pripravilo na dinamične izzive, s katerimi se soočajo. Izzivi današnjega in jutrišnjega časa namreč zahtevajo nove, inovativne pristope in ideje. Skozi debato je dr. Ian Sutherland predstavil vodenje in management iz povsem drugačne perspektive. Umetnost in management pravzaprav nikoli nista bila ločena. Pri obeh je zelo pomembna kreativnost. Tako za slikarja, ki stoji pred praznim platnom, kot za managerja, ki ima pred seboj težavo kako rešiti podjetje iz krize npr. Predvajal je zanimiv video, o orkestru, ki pokaže kako sta umetnost in vodenje povezana.

Včeraj je v Mestni hiši potekal pogovor o pravni državi z dr. Mirotom Cerarjem. Predaval je o vrednotah in njihovi pomembnosti. Izpostavil je zaupanje, kot temelj uspeha in izhoda iz krize. Ljudje smo v bistvu v vsakem trenutku odvisni od zaupanja do ljudi, sistema ali stvari. Če ni zaupanja v pravni sistem, smo vsi izgubljeni.

Jutri pa bo zavod obeležil tretjo obletnico, ki bo potekala v Kristalni palači v BTC-ju.