Ljubljančani so v Kragujevcu pokazali dva povsem različna obraza. Prvi polčas bodo tako trener Sašo Filipovski kot igralci poskušali čim hitreje pozabiti, saj jim ni uspevalo praktično nič. Sem ter tja je peterki v zelenih dresih na parketu dvorane Jezero uspela le kakšna dobra obrambna akcija, medtem ko je v napadu vladala zmeda, vrstili so se posiljeni meti iz neizdelanih položajev, veliko je bilo izgubljenih žog in premalo zbranosti v skoku, kjer so domači igralci po zgrešenih metih pogosto prišli do druge priložnosti za dosego koša. V drugih desetih minutah je zmajem uspelo doseči le šest točk, zaostanek ob polčasu za 13 pa se je zdel velik kot Triglav. "V tem delu nam je povsem popustila zbranost. Obramba je bila skozi celoten obračun na zadovoljivi ravni, toda v drugi četrtini smo želeli v napadu igrati preveč individualno. Nismo se držali navodil, saj smo se dogovorili, da nas samo moštvena igra lahko pripelje do želenega rezultata," je priznal Jaka Blažič, ki je bil z 19 točkami najboljši strelec v vrstah Olimpije.

V preobrat v drugem delu je verjetno verjela le peščica navijačev slovenskega evroligaša, ki so v slačilnici potrebovali temeljit pogovor. Kot kaže, so besede trenerja Filipovskega zalegle. "Rekel je, naj zadržimo agresivnost in ostrino v obrambi, v napadu pa naj si začnemo podajati, iščemo odprtega igralca ter vključimo vsakega posameznika na parketu v igro. To nam je uspelo, saj smo tretjo četrtino dobili s kar 19 točkami razlike. Tekma se je takrat prelomila," je povedal Blažič. Olimpija je v tretji četrtini zadela kar osem od dvanajstih poskusov za tri točke, pri čemer sta prednjačila najboljši košarkar obračuna Dylan Page ter Sasu Salin, svoje pa je pod obročen dodal tudi robustni Aron Baynes. Šest točk naskoka pred odločilnimi desetimi minutami ni bilo veliko, a so Ljubljančani s pametno igro in dobrim izvajanjem prostih metov zdržali pritisk Radničkega in navijačev v dvorani Jezero ter se veselili velikega uspeha.

Dvaindvajsetletni Blažič dokazuje, da bo v letošnji sezoni eden glavnih adutov Saša Filipovskega. "S svojimi predstavami sem zadovoljen, a pomembno je, da zmaguje moštvo. Uspeh v Kragujevcu je pomemben, a moramo v takem slogu tudi nadaljevati," pravi in doda, da jim petkova osemurna pot v Kragujevac ni vzela preveč moči: "Dolga pot z avtobusom je seveda naporna, a smo imeli v soboto dopoldne regeneracijski trening, tako da utrujenosti na tekmi ni bilo."

Kljub težki zmagi na vročem gostovanju pa je predstavi svojega moštva kar precej ostrih besed namenil Sašo Filipovski. "V prvem polčasu smo bili v napadu katastrofalni. V igri nimamo discipline, nismo se držali niti navodil. Smo mladi, a moramo biti veliko boljši. V igro za zmago smo se vrnili zaradi nekaj zadetih norih poskusov za tri točke, ne zaradi dogovorjene napadalne igre. Katastrofalno smo zapirali pod obema obročema, generalno gledano pa sem z obrambo kar zadovoljen. Veliko in dobro delamo, zmaga pa je pomembna za samozavest moštva," je misli strnil ljubljanski strateg, ki ga že jutri ob 18. uri v Stožicah čaka težak obračun proti Splitu, ki je doma ugnal Crveno zvezdo.

Liga ABA, 1. krog: Budućnost - Cedevita 74:78 (18:19, 35:42, 56:56, Bost 25, Popović 17; Gelabale 18, Andrić 12), Cibona - MZT Skopje 72:77 (16:11, 27:37, 48:60, Zubčić 17, Hamilton 16; Davis 21, Čekovski 13), Split - Crvena zvezda 87:81 (26:21, 42:41, 63:64, Mimica 32, Vujčić 17; Rakočević in Čović po 10), že odigrano: Široki - Igokea 63:69, Partizan - Zadar 81:74. Pari prihodnjega kroga, jutri ob 18. uri: Union Olimpija - Split, Zadar - Crvena zvezda, sreda: Partizan - Krka, Cedevita - Radnički, Igokea - Budućnost, MZT Skopje - Široki, Szolnoki Olaj - Cibona.