Na startni listi sta bila še dva slovenska tekmovalca; Jan Petrač je bil na 1500 m 13., predzadnji (3:50,97), Jure Rovan pa v skoku s palico ni nastopil.

Nastopilo je kar devet olimpijskih zmagovalcev, poleg Parsa pa so z zmago na mitingu svetovnega izziva Iaaf olimpijski uspeh potrdili še domačinka Sandra Perković v metu diska (65,79 m), Allyson Felix na 200 m (22,35), Alžirec Taoufik Makhloufi na 1500 m (3:32,58) in Američanka Carmelita Jeter na 100 m (11,07).

Kozmus je imel v svojem prvem nastopu po OI le en veljaven met v drugi seriji, v prvi in tretji ter četrti je ostal brez izida, v zadnjih dveh pa ni metal. Prehitel je tri tekmovalce. Za Parsom je bil drugi Poljak Pawel Fajdek (78,80 m), tretji pa Ukrajinec Aleksej Sokirskij (78,05 m).

"V tretjem metu sem v mečih začutil bolečino, zato sem prenehal metati. Mislim, da sem si natrgal mišico, vendar ni verjetno nič težjega. Sedaj, ko je mišica po tekmi segreta, nimam večjih težav, vendar mislim, da se bo vse skupaj pozneje, ko se bo mišica ohladila, poslabšalo. Tako jutri verjetno ne bom nastopil na mitingu v Celju in sem verjetno že končal tekmovalno sezono," je pojasnil Kozmus.