Tik pred zdajci ukinitev "vratarske" vloge?

ZTM je bolnišnici ponudil zdravila za 1,024.426 evrov, Kemofarmacija pa za 866.221 evrov. Če od nje tudi danes ne prejmejo podpisane pogodbe, bodo nemudoma začeli oddajo naročila ZTM, so nam včeraj pojasnili v UKC Ljubljana. Le tako bodo lahko zagotovili nemoteno oskrbo s temi zdravili iz krvi, saj je ZTM trenutno edini ponudnik z urejeno dokumentacijo za njihovo distribucijo. Pojasnili so, da je Kemofarmacija pred tem zaprosila za podaljšanje časa za podpis pogodbe, čemur so ustregli, a se je podaljšani rok za vračilo podpisane pogodbe iztekel v nedeljo.

Po neuradnih informacijah se lahko tok dogajanja pri tem velikem naročilu sicer tik pred zdajci obrne, saj naj bi se vanj včeraj vpletlo še ministrstvo za zdravje. Zavzemalo naj bi se za spoštovanje stališča državne revizijske komisije, smo izvedeli, kar lahko "pet minut pred polnočjo" prinese preobrat v prid nemškega CSL Behring ter podpis pogodbe med Kemofarmacijo in UKC.

Tako naj bi bil znova aktualen pravilnik, ki ukinja dvojno vlogo ZTM pri javnih naročilih in za katerega je veljalo, da najverjetneje ne bo vplival na naročilo v UKC Ljubljana. To je v pogovoru za Dnevnikov Objektiv konec junija predvidel minister za zdravje Tomaž Gantar, tudi včeraj pa so nam na ministrstvu za zdravje pojasnili, da bo pravilnik objavljen predvidoma šele konec meseca. Konec meseca naj bi končali tudi upravni nadzor, ki so ga ZTM prinesli očitki o izkoriščanju posebnega položaja za "navijanje" cen pri javnih naročilih. ZTM je med pomembnimi upniki bolnišnic, ki so v finančnih težavah (o tem v prispevku o izolski bolnišnici poroča Tatjana Tanackovič).

Bolnišnica med kladivom in nakovalom

UKC Ljubljana se je z "odprtim" naročilom, s katerim je v nasprotju z dotedanjimi razpisi omogočil konkurenco pri zdravilih iz krvi, znašel med kladivom in nakovalom. Državne inštitucije so bolnišnici v zadnjih mesecih namreč pošiljale diametralno nasprotujoča si sporočila, kako naj ravna. Če bi naročila zdravila ZTM, ki jih iz plazme slovenskih krvodajalcev proizvaja avstrijska Octapharma, bi ravnala v nasprotju s stališčem državne revizijske komisije. Ta jim je z zavrnitvijo revizijskega zahtevka ZTM namreč naložila nakup zdravil CSL Behring.

Na drugi strani se z naročilom Behringovih zdravil pričakovano ni strinjal ZTM. Takšen uvoz bi bil v nasprotju z načelom samozadostnosti Slovenije pri zdravilih iz krvi, ki ga ZTM zagovarja, zato je bilo vnaprej jasno, da ne bo dal pozitivnega mnenja o vnosu teh zdravil v Slovenijo. Ker ima glede na sedanjo zakonodajo ob ponudniški vlogi ta javni zavod tudi vlogo "vratarja", Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke pa to dosledno upošteva, so bile vseskozi v zraku težave z dostopom do zdravil iz tuje plazme. Agencija za zdravila namreč večkrat zapored ni ugodila vlogi za za vnos zdravil CSL Behring, ki jih je ponudila veledrogerija Kemofarmacija. Kakor koli bi se bolnišnica odločila, bi torej tvegala dodatne zaplete.