V ribiškem mestecu že od deset evrov dalje ponujajo izlete na okoli 15 kilometrov oddaljeni otok Giglio, pred katerim je 13. januarja nasedla več kot 114.000-tonska ladja.

Turiste s čolni popeljejo prav do orjaške bele razbitine ladje, v kateri je bilo pred nesrečo prostora za več kot 4000 ljudi.

Kristalno čisto morje ob otoku je bilo nekoč raj za potapljače. Danes tam mrgoli turistov, ki se v plitvini fotografirajo ob ladji, nato pa se tam kopajo ali sončijo na obali.

Župan Giglia Sergio Ortelli pravi, da je brodolom, v katerem je umrlo 32 ljudi, na otok privabil veliko ljudi. "Opažamo velik porast števila enodnevnih obiskovalcev, ki fotografirajo ladjo, nasedlo v plitvini," je dejal in dodal, da je Giglio postal "neke vrste muzej".

Ortelli sicer ob tem priznava, da naval turistov otoku ne koristi. "Raje imamo turizem, ki temelji na morju in čistem okolju," je dejal. Lokalne oblasti se zato zavzemajo, da bi razbitino čim prej odstranili. Če bo šlo vse po načrtih in bo vreme ugodno, bi lahko plovilo odstranili do pomladi prihodnje leto.