Že dopoldne bo v kvalifikacijah za določitev startne številke za ponedeljkove dvoboje v tekmovalni areni 17-letni lokostrelec Klemen Štrajher, drugi najmlajši slovenski olimpijec, ki se je včeraj prvič srečal z najmlajšo olimpijko, plavalko Nastjo Govejšek.

"Nič posebnega. Vzdušje v ekipi je odlično, na treningih so vsi hitri, a olimpijski nastop je posebna tekma. Le Petra Kauzerja so organizatorji spravili v slabo voljo, ko so zahtevali, da na točno določena mesta na veslu in čolnu nalepi nalepke z znaki olimpijskih iger," je s proge, kjer bodo kajakaši in kanuisti v nedeljo začeli olimpijske boje, poročal vodja kajakaške reprezentance Andrej Jelenc, potem ko je zaradi prometnega kaosa doživel pravo odisejado na poti do Etona, kjer bodo tekmovanja veslačev in kajakašev na mirnih vodah. Jelenc se zaradi gneče na progo za kajak raje vozi kar s kolesom, s katerim je tako hiter kot z avtobusom, ki za pot potrebuje eno uro. V prometnem kaosu so v poletni vročini (30 stopinj Celzija) obtičali tudi slovenski kolesarji, zato so s treninga zamujali na druženje z novinarji v olimpijski vasi. Ker so vozila nova, jih nekateri vozniki ne znajo upravljati, zato jim pomagajo potniki z nasveti za vžig, nastavitev navigacije...

Veslača Luka Špik in Iztok Čop, ki ju prvi nastop čaka jutri, sta polirala čoln, da sta zgladila vdolbine, ki jih je povzročila toča še med pripravami v Bohinju. "Veslaški del je bolj podoben svetovnemu prvenstvu, saj bivamo v ločeni vasi, ki je od proge oddaljena 40 minut vožnje. Če ne bi bilo olimpijskih oznak in stroge varnosti, sploh ne bi vedeli, da gre za olimpijske igre. Vreme je že kar kičasto brez vetra in z veliko sonca, a za konec tedna je napovedano poslabšanje," je povedal vodja veslaške reprezentance Jernej Slivnik, ki je bil tudi voznik kombija s prikolico, s katero je na prizorišče bratsko pripeljal čolne reprezentanc Slovenije, Srbije in Hrvaške.

Medtem so nekateri slovenski olimpijci že dobili tekmece. Namiznoteniški igralec Bojan Tokič, ki čistilkam olajša delo, saj svojo sobo pospravi sam, ker ga je tako naučila mama, bo v prvem krogu prost. V drugem se bo pomeril z zmagovalcem dvoboja med Gruzijcem Sarujem Sakom in 40-letnim Argentincem kitajskega porekla Liu Songom. Tokič ne dela drame iz tega, da zaradi poškodbe komolca ni mogel normalno trenirati. Z žrebom so kar zadovoljni tudi v taboru tenisačev, ki večino dneva prebijejo na treningu v Wimbledonu. Dvojica Katarina Srebotnik-Andreja Klepač se bo v prvem krogu pomerila z gruzijsko navezo Čakašvili-Tatišvili, Polona Hercog z levoroko Španko Mario Sanchez Martinez, Blaž Kavčič pa z nemškim specialistom za travo Philippom Kohlschreiberjem.