Za takšno stanje svojih stanovanj krivijo gradbeno podjetje in donedavnega lastnika zemljišča Energoplan, ki je v prisilni poravnavi. Ta je čez cesto na zemljišču bivšega Slovenijavina namreč leta 2010 in 2011 opravljal gradbena in rušitvena dela za stanovanjsko sosesko Belle vie Tivoli, zdaj pa tam že dve leti zeva prazna gradbena jama, zemljišče pa je pred kratkim prešlo v last podjetja Iskra Impuls iz Kranja. Del te jame se je predlani celo porušil in s seboj odnesel nekaj deset metrov Gubčeve ceste, kar so kasneje popravili.

Pod stopniščem imajo podpornike

"Naša hiša je res stara, vendar je bila do začetka del na sosednjem gradbišču v dobrem stanju. Pred petimi leti smo celo obnovili streho. Kamioni, bagri in drugi delovni stroji pa so v dveh letih povzročili toliko vibracij, da so stene čez in čez razpokale," pove Marija Vetrih in pokaže zunanje stene hiše, ki so na vseh straneh polne razpok. Znotraj je enako. V stanovanju Julke in Franca Brbota je videti razpoke po stenah in stropih v vseh prostorih, razpočen je tudi betonski prag pred vhodom.

"Ko so delali v jami, se je vse skupaj treslo, zdaj pa se hiša poseda. Vseeno nama je, kako bodo to rešili, ali z obnovo ali drugim stanovanjem, vendar v lastnem stanovanju se ne počutiva več varno," je zaskrbljena Brbotova. Pod stopnišče, ki vodi v prav tako razpokano stanovanje Sakiba Vukalića, so morali delavci Energoplana lani namestiti celo podpornike, sicer bi se lahko zrušilo. V klet jim ob deževju teče meteorna voda iz kanalizacijske napeljave, ki so jo popravljali pred nekaj leti, kar naj bi sprožilo posedanje stavbe.

Hiša se počasi nagiba

Na vrhu sosednje stavbe stanujejo Derstevškovi, ki imajo enake težave. V vsaki sobi velikega stanovanja so razpoke na stenah, pod okni, na stropu, popokali so tudi nosilci nad vrati. V dnevni sobi je počila celo betonska plošča in zdaj pod zija za kakšen centimeter in pol. "Ker se stanovanje nagiba, nekaterih vrat sploh ne moremo odpreti, saj drsajo po tleh, kar se prej ni dogajalo. Tudi omare in predalniki visijo. Pokanje sten ponoči celo slišimo," razlaga Ana Derstevšek. Zakonca sta leta 2010 zaradi tega poklicala policijo in svojega zavarovalnega agenta, ki je škodo popisal. Po njegovi interpretaciji naj bi bilo za škodo v stavbi krivo delo Energoplana na sosednjem gradbišču. Jožef Derstevšek je v času gradnje večkrat povabil predstavnike Energoplana v stanovanje, da bi se prepričali, kako se trese, a niso prišli. Zagotavljali so, da je vse v dovoljenih mejah. Na podjetje sta zakonca prek odvetnika kasneje poslala še uraden dopis, a so ga zavrnili. "Odvetnik je dejal, da se sicer lahko odločiva za tožbo, vendar nama bo težko uspelo, stalo pa bo precej denarja in časa," še konča Derstevšek.

Ostalo je pri obljubah

Kot še dodaja Vetrihova, so predstavnikom Energoplana škodo v času gradnje večkrat pokazali ter pridobili dopise, da jim bodo to odpravili. Prejšnji mesec je v zvezi s tem na Energoplan pisala še predsednica četrtne skupnosti Šiška Vesna Kos - Bleiweis.

Razpokano stavbo si je pred nekaj meseci ogledal prisilni upravitelj podjetja Energoplan Ladislav Hafner in dal dovoljenje, da se stavba zavaruje, vendar tudi tega niso storili. Stanovalci so se obrnili na zavarovalnici Maribor in Triglav, pri katerih naj bi Energoplan zavaroval gradnjo, vendar so jim tam odgovorili, da s tem nimajo nič. Po neuradnih podatkih naj bi podjetje že pred časom za gradnjo prenehalo plačevati zavarovalnino.

Čeprav si je po besedah stanovalcev razpokane zgradbe ogledal tudi župan Zoran Janković in obljubil pomoč, pa so na mestni občini povedali, da je za zadevo odgovoren investitor. Kako bodo rešili težave, glede na to, da zemljišče ni več njihovo, smo hoteli izvedeti od lastnika Energoplana Zlatka Srake, a je na dopustu. Izvršni direktor podjetja pa včeraj popoldan ni bil dosegljiv.