"Najpomembnejši del te zmage sem osvojil že na kvalifikacijah. Ker sem dirko začel z najboljšega startnega mesta, sem potem bolj ali manj samo gledal, kaj za menoj delajo tekmeci. Lahko pa ni bilo, saj mi je najprej dirko grenil Sebastian Vettel, na koncu pa Jenson Button. Zato je ta zmaga še toliko bolj sladka," je po dirki povedal Fernando Alonso. In imel je kaj videti. Sprva je bil zelo blizu Sebastian Vettel, a prava vročica se je na dirki razvila v zadnjih nekaj deset krogih. Ko so že vsi pričakovali, da bo Alonsov ferrari hitreje obrabil pnevmatike in se ne bo mogel ustrezno braniti proti Jensonu Buttonu, je bil Anglež tisti, ki je moral popustiti do te mere, da mu je po vodi splavalo še drugo mesto. "Bila je dobra dirka. Še zlasti če pomislim, kakšne so bile nekatere moje zadnje dirke. Lepo se je spet boriti za čim boljšo uvrstitev na zmagovalnih stopničkah. Malce pa mi je žal zaradi drugega mesta, a prepričan sem, da me je Sebastian Vettel prehitel izven steze," je povedal Britanec.

Sebastian Vettel je namreč lahko napadel le Buttona, za napad na Alonsa mu je zmanjkalo časa, pri tem pa je hitro tudi našel "krivca": "Po mojem mnenju je Lewis Hamilton vozil neumno in je po nepotrebnem prehiteval, čeprav je bil takrat že prehiten za en krog. Stal me je ogromno časa in to ni bila najbolj inteligentna Hamiltonova poteza." A pravila ne prepovedujejo, da hitrejši dirkač ne sme prehiteti počasnejšega, pa čeprav v tistem trenutku zaostaja za cel krog. Za veliko večjo razburjenje pa je Nemec poskrbel v predzadnjem krogu. Prehiteval je Buttona, zmanjkalo mu je prostora na stezi in je zavil izven oznak na stezi, pri tem pa je Buttona pri pospeševanju tudi prehitel. "Ne vem, kaj bi takrat lahko naredil, nisem imel kam drugam. Nisem niti videl, kje je bil Jenson, nisem hotel trčiti vanj, zato sem zapeljal ob stezo na asfaltirani del," je v svojo obrambo povedal Sebastian Vettel. Vodstvo dirke si je ogledalo ta manever in na koncu odločilo, da je Vettel res prehitel izven steze in mu dodalo 20 kazenskih sekund, s čimer je z drugega nazadoval na peto mesto, drugi je bil tako Button, tretji pa Kimi Raikkonen. Poleg tega je Vettel velik del dirke odpeljal z le delno usposobljenim sistemom KERS.

Lewis Hamilton je bil edini dirkač, ki je na tej dirki odstopil. Že v prvem ovinku je ponovno podpovprečni Felipe Massa trčil z enim od tekmecev in polomil sprednje krilce, ostanki tega pa so Hamiltonu malce kasneje preluknjali zadnjo pnevmatiko. Prav počasi se mu je še uspelo privleči do garaž, kjer so mu namestili novo pnevmatiko in ga poslali nazaj na stezo, nekaj časa je bil celo hitrejši od vodilnih dirkačev, potem pa je moral zaradi nove tehnične napake dokončno parkirati svoj dirkalnik v garažo.

Precej so padli na nos tudi drugi nemški dirkači. Michael Schumacher je s tretjega mesta na startu nazadoval na sedmo, pri čemer se je boril kot lev, a s podrejenim materialom tudi sedemkratni svetovni prvak ne more narediti veliko proti hitrim mladcem. Naslednja dirka formule 1 bo že naslednji konec tedna v Budimpešti.