Na tisoče tekmovalcev in spremljevalcev se je že napotilo proti olimpijski vasi in pripravljalnim taborom, londonsko letališče Heathrow se sooča z najbolj napornimi dnevi, londonski vozniki pa so svoja vozila že prestavili v najvišjo prestavo.

Pristanki številnih športnikov iz 50 držav, ki bodo nastopili v Londonu, ter njihovih spremljevalcev so za Britance največji transportni izziv. V ponedeljek so na letališču Heathrow zabeležili 236.955 potnikov, s čim so popravili rekord z 31. julija 2011, ko je bilo na omenjenem letališču 233.562 potnikov. "Smo v našem bojnem ritmu," je ob tem dejal Nick Cole, predstavnik organizatorjev in vodja londonskega letališča, preden so pristala prva letala z olimpijci. Cole je ta dogodek pripravljal nekaj let vnaprej, na letališče pa je v ponedeljek vpoklical polovico od 1000 prostovoljcev, ki bodo med igrami pomagali na Heathrowu.

Nič kaj dosti navdušenja pa ni bilo zaznati za stenami letališča, na cestah. Vozniki avtobusov, ki so Američane in Avstralce vozili v olimpijsko vas, so s težavami našli cilj. Nič kaj vljuden ni bil tudi dvakratni svetovni prvak na 400 m z ovirami Kerron Clement, ki je na twitterju zapisal: "Hm, izgubili smo se za štiri ure. London, to ni dober prvi vtis."

Tiskovni predstavnik ameriške olimpijske ekipe Patrick Sandusky je ob neljubih dogodkih sporočil, da je prišlo do nekaj napak, ampak vsi so prišli na svoje cilje varno in lahko začnejo priprave na največji dogodek v svojem življenju. Organizatorji so opazili, da je nekaj avtobusov na poti med letališčem in olimpijsko vasjo izginilo, župan Londona Boris Johnson pa je ob tem pomirjal, da lahko ob tem potniki vidijo, kaj vse so v pripravah na igre postorili v Londonu.

Prevozne težave organizatorji londonskih iger skušajo rešiti s posebnim voznim pasom za olimpijska vozila, ki so ga odprli v ponedeljek in poteka ob avtocesti M4 od Heathrowa do centra Londona. Naslednji teden bodo zaprli še nekatere druge dele cest, na kar opozarjajo prebivalce Londona že več mesecev, kljub temu pa so imeli številni prebivalci ob odprtju olimpijskega voznega pasu obilico težav.


Zaradi pasu za olimpijska vozila je v Londonu promet marsikje obtičal. (Foto: wenn.com)