Prav tam, kjer so velike množice navijačev pričakale ognjemet napadov tipa Nibali in VDB, je dirka zastala v kaosu in športnem duhu.

»Tudi sam sem jih nekaj dobil v zračnico in moral menjati kolo v trenutku, ko je bila hitrost na spustu največja. Prednje kolo mi je dal Robert Kišerlovski. Žal se je vanj zaletel kolesar Omege, tako da sem ostal brez pomočnika,« je obžaloval Brajkovič. Kišerlovski si je zlomil ključnico in dobrosrčni Rečan je moral odstopiti ravno v trenutku, ko bi ga Brajko še kako želel ob sebi v Pirenejih. Tudi ko je šlo v soboto v vetru z »ešaloni« zelo na nož, je bil Kiš kot najboljši varnostnik v vetru.

V slogu samozavestnega gospodarja in z avtoriteto rumene majice je Brad Wiggins v športnem duhu ustavljal kolono, predvsem v čakanju Cadela Evansa, ki je menjal kolo že na vrhu vzpona, potem pa še trikrat. Našteli so kar 30 okvar, tudi Wiggins. »Takoj smo vedeli, da je nekaj narobe. Nihče ne želi izkoriščati nesreče drugih zaradi stvari za cesto,« je po etapi pojasnjeval Brad Wiggins. No, le devetouvrščeni Francoz Pierre Rolland se je naredil francoza in oddrvel naprej v dolino. To je najbolj zadevalo njihove prve tekmece med deseterico Brajkoviča, Zubeldio (RadioShack) in Van den Broecka (Lotto).

Prav VDB je potem žrtvoval pomočnike, da so ujeli razmeram nedoraslega Francoza. »Nismo mu mogli dali tri ali pet minut 'darila'. Bil je pravi kaos. Ne morem vedeti, ali bodo Rollanda zdaj čakali težki časi v karavani. Gospod Hincaipeu (vozi 17. Tour, op.p.) bo zagotovo žalosten, kaj se zdaj dogaja, a se včasih ni,« je pripomnil VDB. Evansovi pomočniki so potrebovali še dosti več, da so s kapetanom ujeli skupino Wiggo-Brajko. »Res je bilo nervozno, ko so favoriti dobili defekt, a na srečo ne Nibali ne kdo od naših. Da smo izničili kaos, smo tudi pomagali uloviti Rollanda. Vse drugo prepuščamo Skyu,« je komentiral Kristijan Koren, ki je zvesto ob Nibaliju.

Debat na temo športnega duha, kdaj, kje, zakaj bo zagotovo veliko, a že danes bo šlo vse znova. Ubežniki, vsi velemojstri taktik, so bili četrt ure spredaj in žebljičkov niso zasledili. Španski prvak v kronometru Luis Leon Sanchez (Rabobank) je v zadnjih kilometrih zlomil četverico in požel četrto zmago na Touru. Philip Gilbert (BMC), Sandy Casar (FDJ), Gorka Insausti (Euskaltel) so gledali predvsem tourminatorja Petra Sagana (Liquigas) in se ušteli. V razgibani ravninski etapi se znova obeta boj ubežnikov ali sprinterjev, kar bo odvisno predvsem od ekip Orica GreenEdge in Lotto. Priložnost, glede na okoliščine, za Grega Boleta, Kristijana Korena ali Boruta Božiča, ki imajo vsak svoj račun. Slednji še zlasti.

»Na vzpetini Saint Clair sem zaostal le 15 metrov za Greiplom. Njega so njegovi pomočniki iz ekipe Lotto potegnili kot zadnjega do zmagovite skupine, meni ni uspelo. Škoda, malo je zmanjkalo. Res upam na boljše dni,« si je ob pojasnjevanju v soboto razočarano želel Borut Božič.