Veliko zanimanja za vodenje Telekoma

Včeraj se je iztekel razpis za novega predsednika uprave Telekoma Slovenije. Po naših informacijah je zanimanje veliko, saj naj bi se prijavilo več kot deset kandidatov. Kot je znano, se bo zdajšnji prvi mož Ivica Kranjčević s 1. septembrom upokojil, njegovega naslednika pa bo izbral aktualni nadzorni svet, ki ga vodi Tomaž Berginc.

Elektro Gorenjska celotni dobiček delničarjem

Na včerajšnji skupščini Elektra Gorenjska so delničarji potrdili sklep uprave, po katerem se celotni lanski bilančni dobiček v višini 1,3 milijona evrov razdeli delničarjem. Dividenda znaša osem centov bruto na delnico.

Boris Novak prvi nadzornik PBS

Direktor Pošte Slovenije Boris Novak bo v novem mandatu predsedoval nadzornikom Poštne banke Slovenije (PBS), ki je sicer del skupine Nove KBM, medtem ko je preostala lastnica Pošta Slovenije. V skladu z delničarskim sporazumom bo njegov namestnik predsednik uprave NKBM Aleš Hauc.

Pivka Perutninarstvo ne bo delila dobička med delničarje

Na včerajšnji skupščini družbe Pivka Perutninarstvo so delničarji sklenili, da ostane celoten bilančni dobiček v višini 470.000 evrov nerazporejen. Delničarji so med drugim sprejeli tudi odstop predsednika nadzornega sveta Marka Močana, vendar niso potrdili predloga, da ga zamenja Alenka Kop.

Fructal bo manj odpuščal

Čeprav se je sprva govorilo o 35 odpuščenih, naj bi Fructal število zaposleni zmanjšal za 20. Sekretar obalnega sindikata KS 90 Evro Brozić je na včerajšnjem sestanku predstavnikov sindikata KS 90 in sveta delavcev v ajdovski družbi pojasnil, da bo Fructal odpuščal predvsem zaradi organizacijskih in ekonomskih razlogov. Delo naj bi obdržalo 344 zaposlenih.

KD Banka z novo prokuristko

Benjamin Jošar in Vera Dolinar bosta v KD Banki, ki naj bi se v bližnji prihodnosti pripojila Factor banki, ostala na mestih izvršnih direktorjev še en mandat. Ob njima bo interese banke zastopala nova prokuristka Renata Šterbec Štrus.

Dravske elektrarne z menjavo v nadzornem svetu

Rene Jeromel je postal nov nadzornik v Dravskih elektrarnah Maribor, ki so sicer v 100-odstotni lasti Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Jeromel, ki je istočasno nadzornik v HSE, je s tem zapolnil vrzel v nadzornem svetu, ki je nastala ob odhodu nekdanje predsednice nadzornikov Stanislave Boban, katere namestnik je postal Djordje Žebeljan.

Celjski sejem delničarjem za 95.000 evrov dividend

Delničarji družbe Celjski sejem so na včerajšnji skupščini sprejeli sklep, da se za izplačilo dividend nameni dobrih 95.313 evrov oziroma 17 centov bruto na delnico. Lanski bilančni dobiček je sicer znašal 1,395 milijona evrov, medtem ko je čisti dobiček znašal skoraj 212.000 evrov.

ESM v čakanju odločitve nemškega ustavnega sodišča

Čeprav je nemški parlament v minulem tednu odobril stalni sklad za stabilnost evra ESM, ga nemški predsednik Joachim Gauck ne namerava uzakoniti, vse dokler ne prižge zelene luči ustavno sodišče. Na naslov najvišje pravne avtoritete v Nemčiji je namreč priromalo več pritožb, da ESM krši ustavo. Zaslišanja bodo potekala v torek, 10. julija, torej dan po tem, ko naj bi ESM dejansko začel delovati, zaradi česar je povsem verjetno, da bo začetek prestavljen na kasnejši datum.

Pripravila Jan Bratanič in STA