Tradicionalna kulturno-etnološka prireditev bo potekala 28. julija in bo razdeljena na dve bližnji lokaciji v občini Borovnica. Etnološka povorka s starodobnimi vpregami in tematskimi prikazi iz barjanskega kmečkega življenja ter samo tekmovanje koscev in grabljic sedmih barjanskih občin se bo od 12. ure dalje odvijalo v naselju Brezovica pri Borovnici.

Drugi del prireditve s kulturno-glasbenim programom sedmih občin se bo začel v središču mesta Borovnica, in sicer ob 15. uri, medtem ko bodo ponudniki, barjanske tržnice s turistično ponudbo sodelujočih občin, izdelki drobne obrti, dobrotami barjanskih gospodinj ter pridelki naravi prijaznih kmetij s poudarkom na sveže obranih borovnicah, poskrbeli za obiskovalce že od 10. ure dalje. Zaključni del programa z razglasitvijo rezultatov tekmovanja koscev in grabljic je predviden ob 17 uri.

Vabljeni torej ljubitelji kulturne in etnološke dediščine, saj lahko ob zanimivih dogodkih spoznate vzdušje Ljubljanskega barja na enem mestu ter pri tem okusite tudi njegove naravne dobrote. Organizator prireditve je občina Borovnica in Zavod za ohranjanje naravne in kulturne dediščine Ljubljanskega barja - ZOLB.