"Uradno se nam še nihče ni pridružil, saj se mora najprej formalnopravno razpustiti Center za ravnanje z odpadki Notranjske, Istre in Krasa (CERO NIK), kar naj bi se zgodilo v sredo. Mi pa moramo v tem času glede na dosedanje vložke izračunati ceno, ki jo bodo morali plačati potencialni novi sovlagatelji, torej občine, ki se nam bodo pridružile kot solastnice regijskega centra v Novi Gorici," je povedal novogoriški podžupan Mitja Trtnik.

Eden od koordinatorjev projekta CERO NIK, vrhniški župan Stojan Jakin, se strinja, da bo šla gradnja odlagališča v Logatcu po vsej verjetnosti v pozabo, dvomi pa, da se bo to zgodilo že prihodnji teden. "Ukinitev CERO NIK mora odobriti vseh 16 občin ustanoviteljic, tega ne more storiti minister. Med drugim se bomo morali dogovoriti tudi, kaj bo s 160 tisočaki, ki smo jih porabili za pripravo dokumentacije za projekt," je povedal Jakin.

Župan občine Vrhnika, ki je pred nastopom županskega mandata opravljal funkcijo direktorja vrhniške komunale, sicer računa, da se bodo občine z ljubljanskega območja najverjetneje obrnile proti Ljubljani, vendar hkrati opozarja, da to ni tako preprosto. "Mi poenostavljamo zadeve. Dogovarjamo se mimo veljavnih predpisov, ki pravijo, da je treba nekomu podeliti koncesijo na podlagi javnega razpisa. To pa pomeni, da moramo izbrati tistega, ki je najcenejši. Lahko se sicer dogovarjamo z Ljubljano in tudi podpišemo pogodbo, kot so to storili Koprčani, vendar je tovrstno podpisovanje pogodb vprašljivo. Res je, da nismo več pravna država, ampak sam še vedno verjamem v zakone," je cinično pojasnil Jakin.

Prav zaradi tega Jakin tudi morebitne pridružitve novogoriškemu regijskemu centru ni še popolnoma odpisal. Težava pa je, poudarja, ker je Nova Gorica daleč in ker je treba iz pozicije varstva okolja iskati najbližjo lokacijo za odlaganje odpadkov. "Ni vse v denarju, a županom je to malo mar," je pripomnil.