"Poleti se lahko bistveno bolj intenzivno posvetim športu, letos predvsem kajtanju na bližnjih vetrovnih obalah in gorskemu kolesarjenju po prelepi slovenski naravi. Prav posebno se veselim, da bom lahko več časa namenila svojim prijateljem, ki me najbrž že grdo gledajo, ker jih v poplavi dela nehote prav karieristično zanemarjam, v načrtu pa je tudi kakšna zabava ob morju tako kot v starih dobrih časih," slikovito opisuje načrte Mija Lorbek.

Po čem bo tvoje letošnje poletje posebno in ali se lahko podjetniki v tem času "odklopite" tako kot večina Slovencev?

Upam, da bo letošnje poletje posebno po tem, da bo zopet najlepše poletje doslej. Ta naziv pa bo prejelo, če bo miselni preskok, pridobljen z branjem, v ravnotežju s kvalitetnim aktivnim počitkom za nov zagon v uspešno jesen. Le interdisciplinarnost v razmišljanju, inovativnost in pogum na podlagi znanja lahko premagajo vsako oviro ali odprejo na videz nepremagljivo zaklenjena vrata. Podjetniki se seveda ne moremo in najbrž niti ne želimo povsem odklopiti, saj je treba svojo pot in vizijo nenehno potiskati naprej in biti v stalnem stiku s strankami. Tudi na dopustu. Na srečo bo v kajterskem center na Neretvi, kjer bom preživela največji del športnega dopusta, tudi brezžični internet, tako da ne bom prikrajšana za delovne dopoldneve.

Kje in od koga dobiš največ namigov? Katere knjige in publikacije je dobro brati in kje jih kupuješ?

Največ namigov dobim na spletu prek družabnih priporočil, kvalitetnih blogerjev in spletnih medijev ter namigov poslovnih kolegov. Zadnje čase v ekološkem in transfernem duhu seveda predvsem pdf-je.

Katere knjige boš prebirala poleti, o čem pripovedujejo in zakaj jih boš brala prav v tem času?

Na polici ali zaslonu so pripravljene Business Model Generation Osterwalderja in Pigneurja, saj je treba poleg produkta stalno inovirati tudi poslovni model, poletje pa je idealen čas, da to naredimo tudi v našem podjetju. Zaradi raziskave na doktorskem študiju me v na strežniku čakata tudi odlični knjigi Seeing what's next: using the theories of innovation to predict industry change Claytona Christensena in Open Innovation: the new imperative for creating and profiting from technology Williama Chesbrougha. Po priporočilu kolega, ki ga zelo spoštujem, bom prebrala The Ascent of Money Nialla Fergusona, za boljše razumevanje današnje družbe pa vedno zanimivo Sherry Turkle v zadnji knjigi Alone Together: Why We Expect More from Technology and Less from Each Other.

Kaj naj po tvojem mnenju (pre)berejo mladi podjetniki?

Na prvem mestu bi priporočala branje blogov in spletnih medijev, saj so kar najbolj ažurni, gledanje TED in predavanja MIT, med knjigami pa bi priporočala seveda klasike, kot so Crossing the Chasm, Blue Ocean Strategy, Funky business in podobno. Vodja ekipe naj nikakor ne izpusti obilja knjig iz psihologije in teorije pogajanj ter občasnega teambuildinga s svojo ekipo.

Kako sicer skrbiš za svojo karierno in osebnostno rast?

Vzporedna rast na različnih področjih se medsebojno krepi prav tako kot uravnoteženo delovanje leve in desne možganske hemisfere. Skrivnost je v ravnovesju. Zato se vedno trudim za usklajeno razvijanje logičnega, raziskovalnega in ustvarjalnega dela ter seveda tudi zdravega duha v zdravem telesu. Pri karierni in osebnostni rasti je treba biti nenehno aktiven in se truditi naprej. Za ponazoritev rada uporabim metaforo iz športa: uloviti pravi val v pravem trenutku je šele začetek čudovite vožnje, treba je tudi aktivno vijugati po njem, se prilagajati in ga ne izgubiti. 

Več na: http://zlatanit.dnevnik.si.