V slovenskih gorah je v sto letih življenje izgubilo 1960 ljudi. Prav v Kranjski Gori in prav na dan obletnice bodo gorski reševalci skupaj s Planinsko zvezo Slovenije, od katere so se osamosvojili pred šestimi leti, praznovali svoj veliki praznik.

Nekaj dogodkov ob častitljivem jubileju se je že zvrstilo, glavnina prihaja. Tako bo v torek ob 19. uri slavnostna seja upravnega odbora Gorske reševalne zveze Slovenije v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, na kateri bodo podelili priznanja najzaslužnejšim. Prihodnji petek zvečer bodo na hotelu Razor odkrili spominsko obeležje, dan reševalcev in planincev pa bo v soboto 16. junija v Mojstrani in Kranjski Gori. Najbolj zanimiv bo prikaz vaje reševanja s sedežnice po 14. uri, po slovesnosti, na kateri bo slavnostni govornik predsednik države Danilo Türk, pa bo zabava z ansamblom Karavanke. Ob stoletnici delovanja so reševalci izdali tudi posebno knjigo, ki bo v soboto že na voljo za nakup. Del knjige so tudi pretresljive zgodbe reševalcev, saj, kot pravijo sami, želja pomagati ne sme nikoli zamreti.

Gorski reševalci pa tudi v letu praznovanja seveda nikakor ne morejo počivati. "Razmere v gorah so spomladanske, kar pomeni, da se zima marsikje še ni poslovila. Severna pobočja so zasnežena. Bodite previdni pri izbiri tur in se izogibajte zasneženim potem, če jih niste vajeni. Na poteh je veliko kamenja, ki kar čaka, da se zakotali v dolino. Čelada je zato obvezna! Pojavljajo se nevihte, spremljanje vremenske napovedi in opazovanje narave je nujno," je opozoril Jani Bele. Junija je ob koncih tedna cel dan v pripravljenosti dežurna helikopterska ekipa, julija in avgusta bo dežurstvo potekalo vsak dan, septembra spet le ob koncih tedna.

Lani so gorski reševalci opravili "rekordnih" 406 reševanj. Bele, ki vodi oddelek za analizo in informatiko, je ocenil, da je bilo glede na odlične razmere v gorah in dejstvo, da glede obiska razlik med poletjem in zimo sploh ni več, nesreč še relativno malo. Tudi smrtnih primerov (28) je bilo glede na prejšnja leta precej manj. Letos so reševalci posredovali že 125-krat, kar je približno tako kot lani v tem času. Smrtno so se ponesrečili trije gorniki, lani v tem času je bilo teh najbolj tragičnih primerov šest.