Potem ko je tovarna aluminija iz Kidričevega konec lanskega leta s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE), Genom energijo in Gen-I podpisala pogodbo o dobavi električne energije po relativno visoki ceni, je namreč že začela zamujati s plačili. Po naših informacijah naj bi tako dobavitelji električne energije že razmišljali o unovčenju vrednega poroštva, ki ga je Talumu ob sklenitvi pogodbe odobril Eles, sicer večinskega lastnika družbe iz Kidričevega.

Eles bi tako lahko pomoč pri Talumovem letnem zakupu električne energije v najslabšem primeru stala okoli 15 milijonov evrov, kot po naših podatkih znaša vrednost poroštva. Gre za znesek, ki za skoraj trikrat presega lanski uradni Elesov dobiček pred obdavčitvijo (5,2 milijona evrov) in je enak dobri polovici vsote, ki jo je sistemski operater prenosnega omrežja lani na zahtevo agencije za energijo knjižil med rezervacije (28,7 milijona evrov). Pri tem velja opozoriti, da je poleg zaslužkov pri čezmejnih avkcijah ključni vir Elesovih prihodkov tudi omrežnina za prenos električne energije, ki jo prek računov plačujejo uporabniki električne energije. Unovčenje poroštva bi torej lahko pomenilo, da bi ti dejansko (ne)posredno subvencionirali Talum.

Na Elesu, pri HSE, Genu energiji in domnevno tudi na finančnem ministrstvu naj bi zato že preigravali več drugih možnosti. Ena od njih naj bi bila pretvorba dobaviteljev v kapital. S tem bi na Elesu ubili dve muhi na en mah: poleg tega, da bi se izognili unovčenju poroštva in Talumu, ki mu je lani prodaja aluminija prinesla 233,2 milijona evrov prihodkov, prihranili plačilo 15 milijonov evrov, bi s tem storili tudi prvi korak k dolgo želenemu izstopu iz lastništva družbe iz Kidričevega. Eles, ki ga vodi Milan Jevšenak, naj bi bil pripravljen tudi v neodplačno oddelitev Taluma in prenos lastništva v HSE in Gen energijo. Temu naj bi se v obeh družbah upirali, še posebej na HSE, kjer si v času zapiranja finančne konstrukcije projekta TEŠ 6 ne želijo lastništva družbe v težavah. Tako prvi mož Gena energije Martin Novšak kot generalni direktor holdinga Matjaž Janežič včeraj za pojasnila nista bila dosegljiva.

V Talumu priznavajo, da so to, da ne bodo mogli poravnavati obveznosti do dobaviteljev električne energije, vedeli že ob podpisu pogodbe. "To smo nakazali že s tem, da je pod ponujenimi pogoji nismo želeli podpisati. V prvih treh mesecih letošnjega leta sicer še nismo imeli neporavnanih zapadlih obveznosti, trenutno pa imamo z njihovim zagotavljanjem in tudi z likvidnostjo težave," poudarjajo v Talumu, ki ga vodi Marko Drobnič, in dodajajo, da "rešitev potrebujejo takoj, sprejme pa jo lahko le država kot lastnik". "Ne potrebujemo subvencij za nižjo ceno električne energije ali državno finančno pomoč, to bi bilo v teh časih tudi nemogoče pričakovati. Potrebujemo pa optimizacijo cene, ki jo najdemo v pomembnosti Talumovega odjema tako po količini kot tudi po zagotavljanju stabilnosti v elektroenergetskem sistemu in nudenju terciarne rezerve, ki jo Talum lahko ponudi," so še zatrdili v Talumu.

primoz.cirman@dnevnik.si