Čeprav na 100 prsno vlada ena najhujših konkurenc med vsemi plavalnimi disciplinami, je bil 26-letni Dale Oen eden najbolj priljubljenih tekmovalcev. Prijateljske vezi je spletel tudi s Slovencem Damirjem Dugonjićem. "Bila sva dobra prijatelja, čez en mesec bi morala iti skupaj na priprave. Ne morem verjeti, da se lahko kaj takega zgodi tako vrhunskemu športniku. Res mi ni jasno, kako je to mogoče," je bil žalosten Damir Dugonjić, ki je bil na zadnjem evropskem prvenstvu v kratkih bazenih na 100 prsno drugi ravno za Dalejem Oenom.

"Pogovarjala sva se, če bi v zadnjih mesecih pred olimpijskimi igrami skupaj trenirala in takoj je bil za. Bil je dober fant, ki je vsem pomagal. Na evropskem prvenstvu bo čez dobra dva tedna precej žalostno, še posebno v finalnih odločitvah. Verjetno bomo v njegov spomin vsi nosili črne kapice," je dejal Dugonjić, ki se je z nesrečnim Norvežanom družil tudi prek Atlantskega oceana: "Prišel je na univerzo Berkeley, kjer je hotel študirati in plavati, a po dveh tednih se s trenerjem nista uskladila. Ker je bil že vrhunski plavalec, je imel svoje sponzorje, tako da bi moral ali za dve leti prekiniti s tekmovanji ali pa pustiti sponzorje."

Najboljši plavalci v prsnem slogu so znali preseči rivalstvo v bazenih. "Zelo dobro smo se razumeli. Pogrešal bom dirke z njim in smeh po koncu tekem. Skupaj smo hodili tudi na zabave. Včasih je prišel v San Francisco na obisk, bila sva v stiku prek elektronske pošte...," se spominja Dugonjić.

Vedno, ko umre vrhunski športnik, se oglasijo zlobni jeziki, češ da je kriva zloraba dopinga. Enaki očitki so se pojavili ob smrti Daleja Oena, kar pa zavračajo vsi, ki so ga poznali. Nenazadnje je bil Dale Oen edini plavalec prsnega sloga, ki ni uporabljal visokotehnoloških kopalk, ko so bile te še dovoljene. "Bil je edini, ki je v normalnih kopalkah plaval pod 59 sekundami," pravi Dugonjić, ki ne verjame, da je Norvežan posegal po prepovedanih substancah: "Kolikor ga poznam, za to ni možnosti. Vse se bo vedelo približno čez dva tedna, ko bodo naredili obdukcijo. Večina ob takšnih primerih takoj izpostavlja doping, kar pa ni prav - vsaj dokler se nekomu tega ne dokaže." Dugonjić je pristavil, da je imel Dale Oen kot svetovni prvak dopinško kontrolo praktično vsak teden: "Če si najboljši na svetu, potem si takoj pod drobnogledom. Če bi resnično uporabljal doping, bi ga verjetno že zdavnaj dobili."

Morebitne težave s srcem se lahko ugotovi z rednimi zdravniškimi pregledi, kar pa v plavanju naj ne bi bil problem. "Sam imam precej pregledov, Dale Oen pa jih je verjetno imel še več. Sicer pa ti brez opravljenega zdravniškega pregleda sploh ne dovolijo nastopati," je razložil Dugonjić, ki je podal še nekaj misli, kaj bi lahko bilo krivo za smrt sotekmovalca: "Večina plavalcev nas ima povečano srce zaradi naporov ali preprosto zato, ker smo večji. Tudi sam imam povečano srce in me je včasih kar malo strah. Prav zato grem prihodnji teden znova na pregled srca. Možno je, da je imel kakšno napako na srcu ali da se mu je naredil strdek, ker je vseskozi potoval z letalom, saj na Norveškem nimajo velikega olimpijskega bazena."