Trojica izmed četverice reprezentantov A po novih kriterijih (Mitja Valenčič, Andrej Šporn in Andrej Jerman) je namreč v jeseni svoje športne poti. Tega se Makuc dobro zaveda, a niti natančno ne ve, s kolikšnimi sredstvi bodo alpinci razpolagali v prihodnji sezoni. "Naj najprej poudarim, da nisem sindikalist, da bi izsiljeval nadrejene. Toda dejstvo, ki drži kot pribito, je, da nas v prihodnji sezoni čaka svetovno prvenstvo, čez slabi dve leti pa so olimpijske igre. To sta projekta, pri katerih nujno potrebujemo vsaj osnovna sredstva, če želimo odpotovati na prvenstvo in tekmovati. Zavedam se, da obstajajo notranje rezerve. Te bomo zbili na minimum. Verjamem, da je mogoče privarčevati nekaj sredstev, če uporabljamo kakšen avtomobil manj. Toda potrebujemo denar za mlade smučarje, ki bodo nekoč nadomestili zdajšnje reprezentante A. In tu me najbolj skrbi, kako poskrbeti zanje, če tega denarja ne bo," je pojasnjeval Vlado Makuc.

Največja sprememba v moški reprezentanci za prihodnjo sezono bo, da Avstrijca Burkharda Schafferja ne bo nadomestil nov trener. Dosedanji drugi trener za hitre discipline Tadej Platovšek bo postal prvi mož, mlajšega pomočnika še iščejo. "To je eden od notranjih varčevalnih ukrepov, če se lahko tako izrazim. O tem so se strinjali tudi tekmovalci, ki bodo imeli na ta račun nekoliko več sredstev zase. Nobena skrivnost ni, da smo si želeli najprej pripeljati Petra Pena, ki vodi Hrvate. A se je Pen po pogovoru z Vedranom Pavlekom (vodja alpske smučarije na Hrvaškem, op. p.) odločil, da pogodbe, ki jo ima podpisano do leta 2014, ne bo prekinil. Smo se pa s Pavlekom dogovorili, da se bomo na treningih združevali in skupaj iskali najboljše možnosti za vadbo. O tem smo se strinjali vsi. Zavedamo pa se, da vsak potrebuje vodjo, ki bo odgovoren za rezultate," je povedal Makuc ter dodal, da drugih trenerskih sprememb s strani SZS v novi sezoni ni na vidiku.

Ker Makuc ni znal in navsezadnje niti ni pristojen odgovoriti, s kolikšnim proračunom bo alpski del SZS delal prihodnje leto, smo se obrnili na direktorico Barbaro Kürner Čad. "Nekaj nejasnosti sicer še je, a okvirne številke so zunaj. Kar zadeva sponzorski denar, bomo zagotovili toliko denarja, kot ga je imel alpski del doslej. Za zdaj kaže, da se bo en sponzor umaknil z reprezentančnih dresov, a ga bomo nadomestili z novim. Tu naj bi šlo za med 80 in 100.000 evrov. Dejstvo je, da bomo s strani države prejeli okoli 30 odstotkom manj sredstev, kar v alpskem delu pomeni znesek okoli 140.000 evrov. Če k temu dodamo še 50.000 evrov, ki naj bi jih alpski del pridelal v tej sezoni, in 130.000 evrov, kolikor so znašali prispevki tekmovalcev, pridemo do okoli 300.000 evrov, ki so preprosto nenadomestljivi. In s tem bo treba živeti in iti naprej."

Kürner-Čadova je še povedala, da alpski del SZS nima veliko manevrskega prostora pri sponzorjih, saj kaže maksimalno število sponzorjev, ki so dovoljeni s strani Mednarodne smučarske organizacije. "Vsekakor pa moramo narediti nekaj, da vzgojimo mlade smučarje. Pristojno ministrstvo za šport naj bi sicer dajalo panožnim zvezam nekaj dodatnih sredstev, a bi bilo treba spremeniti akte, kar pa ne gre čez noč. Skratka, položaj je resen in pričakujemo, da bodo nastalo situacijo razumeli vsi," je sklenila direktorica.